България продължава да изпраща искания до Газпром по договора за

...
България продължава да изпраща искания до Газпром по договора за
Коментари Харесай

Росен Христов: Не сме спирали да търсим контакт с Газпром, но засега няма развитие по въпроса

България продължава да изпраща претенции до " Газпром " по контракта за доставки.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред български публицисти в Брюксел след изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз.

" Не сме спирали да търсим контакт, към този момент няма развиване по въпроса. Това не ни тормози, осигуряваме си количествата газ с оповестените търгове, само че по този метод пазиме позицията на добросъвестна страна по контракта, което ни оказва помощ при приключването на контракта и финалните разбирателства ", разясни министърът.

" Всичко, което стабилизира цените на горивата, го поддържаме, само че си резервираме правото да реагираме, когато има повече конкретика ", добави той.

Министърът уточни това в отговор на въпрос дали нашата страна поддържа предлагането на Европейската комисия за налагане на таван на цените на петрола като част от новите наказания против Русия поради войната в Украйна.

По думите на министъра е доста комплицирано да се реши позиция по предлагането на Европейска комисия за таван на цените на петрола без задълбочени пазарни оценки.

" Нашата позиция е, че, в случай че се постанова такава мярка, тя би трябвало да бъде обща за всичкия газ. Налагане на рамки единствено за съветския газ съставлява глоба, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара ", заключи той.

По неговите думи въпросът ще бъде разискван още веднъж на среща в Прага на 11-12 октомври.

Не имам вяра да има прекъсване на " Турски поток ", вършим всичко допустимо, което зависи от нас, инфраструктурата да действа. Не единствено ние, само че цяла Европа има интерес снабдяването да продължи и да няма дефицит на газ, сподели Христов.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР