България продължава да е с най-голяма разлика в заетостта между

...
България продължава да е с най-голяма разлика в заетостта между
Коментари Харесай

Още е висока безработицата в малките населени места

България продължава да е с най-голяма разлика в заетостта сред градовете и селските региони в Европейски съюз. Това демонстрират данните от последното проучване на Евростат.

Страната ни е и на второ място в Евросъюза по дял на градското население в дейна възраст, което остава в риск от беднотия макар по-високата претовареност в последните години, оповестява Българска национална телевизия.

Според последните данни от годишното проучване на Евростат през 2016 година в страната ни е било заето 73,7 на 100 от популацията в българските градове и едвам 57,4 на 100 от популацията в селата.

Оказва се, разликата от над 16 пункта е без аналог в Европейски Съюз, като повода за това ниската претовареност в селата. Все отново се следи наклонност на от ден на ден българи, които живеят в дребни обитаеми места, само че работят в по-големи близконаселени места.

Основна причина за тази разлика, съгласно икономиста Явор Алексиев е неприятната инфрастуктруа на доста места у нас, която пречи на трудовата миграция.

"Тази разлика от 16 проценти пункта е най-голямата, която имаме от години. И второ е неналичието на огромни центрове, които да притеглят всекидневни трудови мигранти. Това са хората които от Перник да речем всеки ден идват да работят в София, подобен вид хора, които са нещо като „ пчелички на стопанската система “, те съумяват да реализират естествено доближаване на разликата сред районите, пътувайки до работното си място всеки ден ", сподели Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна стопанска система.

И като харчат заплатата си в слабонаселените места, основават работа на други. Всекидневните трудови мигранти у нас са малко над 400 хиляди.

"Което звучи като огромна цифра, от близо 3 млн. работещи, това обаче не е чак толкоз впечатляващо, би трябвало да стане допълнително тази трудова миграция с цел да може по-слабо обитаемоте места да реализират по-високи приходи ", добави Алексиев.

През последните две години експертите регистрират усъвършенстване на обстановката в селата, само че разликата с рекордната претовареност от 2008 година остава близо 10 процентни пункта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР