България продължава да е на последно място в Европейския съюз

...
България продължава да е на последно място в Европейския съюз
Коментари Харесай

Петър Витанов: Няма по-ефективно противодействие срещу COVID-19 от ваксинацията, процесът трябва да бъде ускорен

България продължава да е на последно място в Европейския съюз по брой имунизирани - едвам 17%. А тази седмица ръководителят на Европейската комисия заяви, че до края на юли ще бъде реализирана поставената цел - 70 % от европейците да бъдат имунизирани най-малко с една доза.

„ За страдание България изостава съдбовно от този график. При нас са сложени два пъти по-малко ваксини в сравнение с даже в Румъния, която е на предпоследно място “, сподели Витанов, който е член на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните в Екологичен потенциал.

„ Още при започване на годината някои страни подходиха отговорно и направиха явен проект за деяние – показаха предпочитани групи, като възрастните хора и тези с хронични болести бяха първи. У нас се действаше безредно и резултатът е налице “, добави Витанов.

Според него е обезпокоително недоверието на хората към имунизациите, както и чувството, че болестта си е тръгнала и няма да се върне.

„ Ваксините избавят човешки живот и за момента няма по-ефективно противопоставяне против COVID-19 от тях. Хроничното съмнение на българите към властта и нейните послания, в допълнение беше подхранено от денонощните брифинги на държавното управление, което излъчваше всякога разнообразни сигнали “, сподели евродепутатът.

Служебният здравен министър също не прави задоволително, с цел да форсира процеса, счита Петър Витанов.

„ Необходима е огромна осведомителна акция, както и евентуално да се вземат непопулярни ограничения, които да вкарат и наложителен детайл за някои групи – медицински лица, работещите в бранша на образованието, услугите, търговията. Това евентуално няма да донесе политически дивиденти, тъй като както у нас, по този начин и в цяла Европа има доста съществени антиваксърски настроения. Но това ще избави доста хора, ще предотврати ново затваряне на страната, стопанската система ще продължи да действа, ще се форсира възобновяване “, сподели още Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР