България продължава да е една от европейските държави с най-малък

...
България продължава да е една от европейските държави с най-малък
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Честно да ви кажа, изобщо не ми пука кога ще стигнем Румъния

България продължава да е една от европейските страни с минимален брой имунизирани. Масовата имунизация стартира едвам преди няколко дни. Напълно предстоящо се сътвори безспорен безпорядък, а съгласно статистиката на Европейската организация за надзор и предварителна защита на болесттите две дози от имунизацията против COVID-19 са получили 0.4% от популацията. И на този декор доцент доктор Ангел Кунчев изрично съобщи: Честно да ви кажа, въобще не ми пука по кое време ще стигнем Румъния.
" Пука ми по кое време ще стигнем заветния % от имунизирани. Правим всичко допустимо. Организацията към този момент е основана. Много разширихме фронта, само че решаващо към този момент ще е идването на имунизациите. Правим доста огромен брой ваксини всекидневно ", уточни Ангел Кунчев от НОЩ.

Повод за по-острата му реакция бе журналистически въпрос, с който се направи съпоставяне сред България и Румъния. Съпоставката със северната ни съседка не е от през вчерашния ден и през днешния ден - и двете страни влязоха в Европейския съюз по едно и също време, а от този миг нататък Румъния ни е изпреварила по редица индикатори. Та статистиката за имунизираните не е изненадваща.

.

" Не ме интересува България една седмица обратно ли е, напред ли е. Най-важният индикатор е достатъчният брой имунизирани, с които ще бъде победено болестта ", отсече Кунчев.

Важният въпрос е " Кога? ". ФрогНюз напомня статистика в сериозна публикация на брюкселското издание " Политико ", съгласно която в случай че темповете на имунизация се запазят същите, каквито бяха преди към 3 седмици, страната ни ще доближи заветните 70% ваксинирани чак през 2040 година Процесът се форсира едвам преди няколко дни. Кунчев обаче счита - казусът към този момент ще бъде с доставките на ваксини.

" Осигурили сме имунизациите, които се вършат в цяла Европа и в Съединени американски щати. Иначе има и доста евтини ваксини, само че те са с успеваемост 55%. Тогава дали хората щяха да желаят да се имунизират ", попита доцент Кунчев.

Очакванията са, че след 15 март Европейски Съюз ще утвърди имунизацията на Янсен и Янсен. Количествата през март са към половин милион. Вече ще стартира да има избор, съобщи още основният държавен здравен контрольор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР