България продължава да държи антирекорда в ЕСВ държавите с ниска

...
България продължава да държи антирекорда в ЕСВ държавите с ниска
Коментари Харесай

Водим по смъртност и неваксинирани

България продължава да държи антирекорда в Европейски Съюз
В страните с ниска имунизация се генерират нови разновидности на вируса

210 000 дози ваксини ще бъдат бракувани

На фона на приказките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров по какъв начин сме “пречупили” четвъртата коронавирус вълна, означаваме следващия антирекорд в здравната рецесия. Данните на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за месец ноември потвърдиха черната статистика у нас - България е водеща страна в Европейския съюз както по смъртност от COVID-19, по този начин и по брой неимунизирани. Информацията от изследването демонстрира, че колкото по-висок е процентът на имунизация измежду популацията, толкоз по-ниска е смъртността.

Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов изясни през днешния ден в изявление пред БТВ, че във връзка с заразяването се следи понижаване на ефикасността на имунизациите, само че във връзка с хоспитализациите, тежко протичане и гибел, имунизациите, които се употребяват в Европейски Съюз, не престават да демонстрират доста висока резултатност. Той добави, че точно в страни с ниско имунизационно покритие могат да се генерират нови разновидности на вируса.

Кирилов напомни, че поставените дози ваксини у нас все още са 3 200 000, като със приключен имунизационен цикъл са 1 720 000 души, а към 75 000 са бустерните дози.

Шефът на Агенцията по медикаментите изясни и по какъв начин се действа с медикаментите с изминал период на валидност. “Първата стъпка е бракуване на такива артикули. Към момента 210 000 дози ваксини са бракувани и в идващите седмици и месеци следва те да бъдат унищожени”, разясни той.

Кирилов разяснява и хапчетата против ковид, като сподели, че се чака в края на тази година или началото на идната, да бъде издадено позволение за използването им.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР