България приветства целите на френското председателство за изграждане на по-силна,

...
България приветства целите на френското председателство за изграждане на по-силна,
Коментари Харесай

Външният министър: България приветства целите на френското председателство

България приветства задачите на френското председателство за създаване на по-силна, самостоятелна Европа, която да взима самостоятелни решения и да бъде фактор на интернационалната сцена. Приоритетите на председателството са всеобхватни и добре уравновесени.

Това съобщи през днешния ден министърът на външните работи на конференцията, отбелязваща започването на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Организатори са "ПанЕвропа България " и Фондация "Конрад Аденауер ", в партньорство с Посолството на Франция в София, Българския дипломатически институт и Представителството на Европейска комисия в България. От 1 януари до 30 юни 2022 година Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз под мотото "Подем, мощ, принадлежност ".

Министър Генчовска изрази убеденост, че Франция ще извърши богатия дневен ред и високите цели, които си е сложила по време на председателството. Външният министър уточни, че пандемията от COVID-19 е изправила всички ни пред една невиждана рецесия в региона на публичното здраве, която бързо се е трансформирала в една от най-тежките световни стопански провокации в актуалната ни история. "Аз самата през последните две седмици прекосих през това предизвикателство ", сподели министърът. По думите й макар имунизациите, макар прецизното съблюдаване на ограничения се оказва, че никой не е предпазен от този вирус. "Най-важното, което осъзнах по време на престоя ми в лечебното заведение, е, че би трябвало да сме виновни пред себе си, своите близки и медицинските екипи, които се грижат оптимално за нашето здраве ", съобщи министърът.

Според нея в този момент е моментът да стартираме да укрепваме устойчивостта на опазването на здравето ни. Не можем да предвидим особеностите на всяка рецесия, пред която ще се надигнем, само че можем да създадем рамки, с цел да бъде реакцията ни по-ефективна, а нашите структури - по-устойчиви, уточни външният министър. Затова поддържаме акцента, който френското председателство слага върху подсилване на устойчивостта на Европейски Съюз и готовността му за реакция при епидемии и други трансгранични закани за здравето, добави Генчовска.

Тя изрази мнението, че удачният метод в стратегически проект следва да бъде учреден на баланс сред решенията, одобрявани на европейско и национално ниво, съгласно опциите на всяка обособена страна. Вирусът не признава граници и по този начин мечтаното връщане към нормалността няма да бъде допустимо, в случай че не разтеглим поддръжката си към другите страни, сподели Генчовска.

Министърът напомни, че България е ангажирана към шерването на ваксини против COVID-19 с приоритет към страните от Западните Балкани и Източното партньорство. Вече са осъществени дарения в посока РСМ и Босна и Херцеговина. България се причисли към общите старания на страните членки на Европейски Съюз и дава ваксини на трети страни, заяви външният министър. Тя добави, че към този момент са дарени партиди ваксини на Бутан и Бангладеш. Отчитаме непрекъснатите старания на Европейска комисия за шерване на ваксини с трети страни, които удостоверяват уговорката на Европейски Съюз за световната взаимност на целия развой, сподели още министър Генчовска.

Днешният конгрес бе открит от президента на "ПанЕвропа България " Гергана Паси, ръководителя на бюрото на Фондация "Конрад Аденауер " в София Торстен Гайслер и изпълняващия длъжността началник на Представителството на Европейска комисия в България Цветан Кюланов. Приоритетите на френското председателство показа посланикът на Франция у нас Флоранс Робин, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР