България приветства като много навременна инициативата на Германия, Франция и

...
България приветства като много навременна инициативата на Германия, Франция и
Коментари Харесай

България приветства инициативата на Германия, Франция и Румъния за създаване на Платформа за подкрепа на Молдова

България приветства като доста навременна самодейността на Германия, Франция и Румъния за основаване на интернационална Платформа за поддръжка на Молдова за справяне с бежанската вълна от Украйна и за засилване на устойчивостта на страната.

Това съобщи заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, която показа България на учредителната конференция на Платформата на 5 април 2022 година в Берлин.

Домакини на конференцията са министрите на външните работи на Германия, Франция и Румъния Аналена Бербок, Жан-Ив льо Дриан и Богдан Ауреску. Целта на форума е, както да бъде мобилизирана незабавна интернационална поддръжка за Молдова с фокус върху материалната и финансова помощ и релокация на бежанци, по този начин и да бъдат обединени напъните в подпомогане на енергийната сигурност на Молдова, битката с корупцията, върховенството на закона и отбраната на границите.

По време на конференцията българската страна осъди експанзията на Русия в Украйна, като акцентира, че войната основава непосредствена опасност за европейската и световната сигурност със съществени геостратегически последици изключително за района на Източна Европа.

„ Следим с дълбока угриженост влощаващата се филантропична обстановка в Украйна и въздействието, което тя оказва на прилежащите страни. Опустошение – това е думата “, сподели заместник-министър Петрова.

Подчертана бе непоколебимата българска поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Република Молдова в нейните интернационално приети граници. България твърдо и поредно поддържа и европейската вероятност на Република Молдова съгласно заслугите й и в границите на съществуващите процедури.

Молдова е доста покрай сърцето на България и поради огромната българска историческа общественост, която служи като мост сред двете ни страни.

„ България ще продължи да подкрепя Молдова до максимума на своите благоприятни условия, обсъждаме благоприятни условия за средносрочна и дълготрайна поддръжка “ -подчертана зам.-министър Петрова и добави, че Р България е осъществила единствено в границите на Официалната помощ за развиване планове за над 1 млн. евро за възстановяване на качеството на образованието, опазването на здравето, върховенството на закона и други

„ В актуалните предизвикателни времена единството е от извънредно значение “, акцентира още заместник-министър Петрова в изявлението си на конференцията и още веднъж препотвърди твърдата политическа поддръжка на страната ни за Молдова и потребността от дълготрайна резистентност на съдействието.

Визитата на зам.-министър Петрова в Берлин приключи със среща във ФМВнР на Германия с държавния секретар за Европа госпожа Ана Люрман.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР