България приветства изграждането на споделен виртуален капацитет за подкрепа при

...
Коментари Харесай

Кибератаките вече преследват политически цели


България приветства построяването на споделен виртуален потенциал за поддръжка при киберинциденти, съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев на конференция в Рим (снимка: Лилия Йотова / МЕУ)

Съюзниците от НАТО следва да имат подготвеност за съответна и бърза реакция при масирани хакерски атаки против сериозна инфраструктура и възможен пробив в нея. Около това се сплотиха участниците в конференцията „ Ангажираност на НАТО за киберотбрана 2022″, която се организира предходната седмица в Рим.

„ България приветства построяването на споделен виртуален потенциал за поддръжка при киберинциденти и го намира за нужно и навременно, предвид на непрекъснато увеличаващите се офанзиви. Те към този момент не са единствено за финансови облаги, а и за реализиране на политически цели ”, съобщи по време на конференцията заместник-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев, който бе отпред на българската делегация.

Той акцентира и изключителното значение на взаимоотношението сред страните от Европейския съюз и тези отвън него – Съединени американски щати, Англия и други Това взаимоотношение подчертава към потребността от съгласуване на разрастващите се действия и планове в границите на НАТО, посочи Мазнев.

Домакин на конференцията бе италианското Министерство на външните работи и интернационалното съдействие, със съпредседателство на Съединени американски щати и подкрепено от Международния секретариат на НАТО. В нея участваха и генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, непрекъснатите представители от делегациите в НАТО, както и международни специалисти в региона на киберсигурността от всяка страна участник във форума.
още по темата
Сред главните цели на конференцията бе реализиране на високо равнище на съдействие, взаимопомощ и взаимна работа във връзка с киберсигурността.

По време на форума зам.-министър Атанас Мазнев получи покана и от латвийската делегация. Желанието от тяхна страна е България да вземе присъединяване в Среща на върха на НАТО на кибершампионите: мост сред трансатлантическия и азиатско-тихоокенския район, която ще се организира през 2023 година в Латвия.

Като резултат от срещата в Рим, Министерство на електронното ръководство ще посрещне македонска делегация тази седмица. По време на срещата ще се обсъдят положителните практики от българска страна в областта на киберзащитата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР