България притежава необятни природни ресурси, културно и духовно наследство, което

...
България притежава необятни природни ресурси, културно и духовно наследство, което
Коментари Харесай

Варненски ученици в международен проект за геопаркове

България има необятни естествени запаси, културно и духовно завещание, което не постоянно е налично и оценено както от нас българите, по този начин и от другите европейски страни.  В тази връзка сполучливо стартира нов интернационален европейски план за продан на опит и познания сред възпитаници от Полша, Испания, Франция, България, Унгария и Кипър. Проектът " ГЕОПАРКОВЕ – естествено и културно завещание, сплотяващо възпитаници и учители от Европа “, финансиран по стратегия Еразъм + 2018-1-PL01-KA229-050575, в бранш учебно партньорство, включва присъединяване на възпитаници от Частна комерсиална гимназия " Конто трейд “ гр. Варна, които ще имат опция да организират интердисциплинарни занимания по Биология, Геология, География, Езиково образование, Природни науки и Изкуство. Всяка страна ще показва и изследва геопарковете си по време на плана с дълготрайност сред 2018-2020 г. 

Според дефиницията на ЮНЕСКО геопаркът е територия, състояща се от един или повече обекти с научно значение от геоложка, археологическа, екологична и културна стойност. Геопаркът би трябвало да има проект за ръководство, тъй че да подтиква резистентен социално-икономически напредък, обвързван главно с геотуризма. ЮНЕСКО ще реши в скоро време дали Белоградчишките скали да получат статут на европейски геопарк и да бъдат включени в световната мрежа на ЮНЕСКО от геопаркове. Нашата страна кандидатства за приемане на статут на геопарк още от 2000г. В Европа има над 60 геопарка, а в света общо 127 регистрирани парка. Според проф. Димитър Синьовски от Минно-геоложкия университет София, геопарковете с които сме кандидатствали са Искърски пролом, Белоградчишски скали и Рила. През годините Геопарк Искър Панега и Бургаските езера също са избрани като неповторими структури непокътнати от хилядолетия и естествени полезности.

Варненските възпитаници се завърнаха от първата среща по плана от Кипър, където в гр. Лимасол участваха в интензивни занимания по биология и геология, арт класове с естествени материали, лекции водени от академични преподаватели и посещаваха уроци по химия и физика в учебното заведение Ст. Джонс. По време на визитата, над 30 ученика и 10 учители от другите страни посетиха и Геопарка на Кипър " Тродос “, който заема над 1/3 от територията на страната. Включен в формалните описи на ЮНЕСКО като удивително естествено завещание, Тродос има неповторими геоложки минерали и гео-морфоложки форми. Учениците изследваха естествените явления и съумяха да натрупат познания, които да приложат в България.

Признаването на формален геопарк в България дава опция за Геотуризъм в изоставените райони, който да е целогодишен и опция за социално-икономическото развиване на тези райони.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР