България прие заявката на руската корпорация Росатом за участие в

...
България прие заявката на руската корпорация Росатом за участие в
Коментари Харесай

Руски експерт за АЕЦ Белене: Последен шанс за София

България одобри поръчката на съветската корпорация Росатом за присъединяване в построяването на АЕЦ "Белене ", означават в заглавия съветски издания.

София към този момент влага в градежа на АЕЦ "Белене " 3 милиарда лева; през днешния ден централата разполага с два реактора и площадка, на която да бъде издигнат енергийният обект, написа профилираният уебсайт "Нефтегаз ". "Националната електрическа компания (НЕК) на България сполучливо одобри поръчката ", заяви през вчерашния ден съветската компания. Първият зам.-генерален шеф на Росатом Кирил Комаров съобщи по-рано, че корпорацията е подготвена да даде на българското държавно управление цялата нужна поддръжка в плана за обновяване на строителството, отбелязва "Нефтегаз ".

Общо пет компании показаха предпочитание да вземат участие в състезанието за стратегически вложител за плана - Китайската държавна нуклеарна корпорация, френско-германската Фраматом, Южнокорейската хидроатомна корпорация, съветската Росатом и американската Дженерал Електрик. Но "АЕЦ "Белене " с мощ 2 гигавата поначало се предвиждаше да бъде строена точно с присъединяване на Русия и по съветски план ", акцентира електронният вестник.

"Белене " се строи към този момент над 30 години, напомня "Нюз ". През 90-те работата бе спряна поради митинги на локалното население. През 2006 година съветската компания Атомстройекспорт се залови да възкреси плана, само че през 2009 година той още веднъж бе замразен.
Русия дава на България финален късмет да пусне в ход АЕЦ "Белене ", декларира "Економика сегодня ". Енергийният специалист Антон Хлопков напомня отрицателния казус с присъединяване на Атомстройекспорт в завършването на централата и спряното строителство на газопровода "Южен поток ". Ако Москва се реши на ново съдействие, тя ще сложи на София оптимално твърди условия за връщане на парите, ако държавното управление на страната още веднъж "размисли " да строи АЕЦ в разгара на работата. Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи. За София това е финален късмет да довърши градежа, споделя аналитикът.

Определеният ценови таван - 10 милиарда евро за АЕЦ с два енергоблока, е мощен фактор за "отбор " на вложители - малко на брой ще склонят да работят по план, толкоз ограничен финансово, счита Хлопков. Според него, с изключение на възможен интерес от страна на Китай, съветското присъединяване просто няма други възможности - "а технологиите на КНР надалеч не са толкоз съвършени като съветските ". "В плана "Белене " България към този момент е изправена пред избор, в който в действителност избор няма ", уверен е съветският специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР