България предвижда да инвестира 1 милиард и 400 милиона евро

...
България предвижда да инвестира 1 милиард и 400 милиона евро
Коментари Харесай

България ще инвестира 1.4 млрд. евро в жп транспорт

България планува да влага 1 милиард и 400 милиона евро в жп превоз. Финансирането е по европрограми, от бюджета и по Плана за възобновяване. Някои от компаниите реализатори са едни от най-големите чешки компании.

Най-масовите електрически локомотиви в българските железници са създадени в някогашната Чехословакия. България разполага със 120, само че възнамерява да купи нови локомотиви и 130 пътнически вагона. На гара Зимница пилотно се внедряват интелигенти системи за ръководство на влаковете. 

„ По жп линия Пловдив-Бургас имаме 293 км, по които ще внедряваме система за ръководство на влаковото придвижване.  Посредством тези системи ще можем да понижим закъснения и произшествия “, сподели инж. Мария Генова, и.д. зам.-генерален шеф на Директива за птиците НКЖИ.

Метрото възнамерява да купи нови 16 влака за първите три линии. Плановете са през 2026 подземните железници да са дълги 61 км., а пасажерите в метрото от сегашните към 140 млн. годишно да набъбнат до 200 млн.

Домакин на двустранните срещи е посолството на Чешката република в София.

„ Новата технология, която развиват в Чехия за водородни трамваи, както се развива техниката за водородни рейсове, по този начин има опция и за потребление на тази технология в други типове превоз “, сподели Петър Вавра, заместник-посланик на Чешката република.

„ Ако погледнем към числата, в чешките железници, превоз и в промишлеността работят повече от 21 000 души, а годишният оборот в бранша надвишава 5 милиарда евро “, сподели Мария Вопаленска, ген. шеф на Асоциацията на чешката железопътна промишленост.

60% от създаденото в жп и транспортната промишленост на Чехия се изнася към пазари в Европа, само че и в Китай, Турция, Индия и Русия, съобщи bTV.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР