България празнува деня на Светите братя Кирил и Методий. С

...
България празнува деня на Светите братя Кирил и Методий. С
Коментари Харесай

България празнува деня на Светите братя Кирил и Методий

България чества деня на Светите братя Кирил и Методий. С празнични шествия и концерти в цялата страна беше маркиран Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Цветя и поклонение по улиците, изпълнени с усмивки. Защото през днешния ден с буквите се изписват освен думи, само че и благополучие. За едни 24 май е горделивост, за други история, а за трети - национално самочувствие. Най-важни обаче остават силата и смисъла на словото.

Духовници, учени, политици, учители и възпитаници се включиха в шествието за най-светлия и най-обичан празник.

Много съм горда от това през днешния ден да чествам, да се сещам по какъв начин Кирил и Методий са ни написали писмеността

 © Снимки: БГНЕС
Пред Националната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий последваха речите за тяхното дело.
Румен Радев, президент на България. Нашата българска кирилица не е притежание единствено на българския народ. Тя е нашият най-ценен подарък към международното културно завещание.Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тържеството на знанието е празненство на свободата.
Вече 12 века нашата писменост е нашият страж, а четмото и писмото са българското верую.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Тя е на всички места, където родителите възпитават децата си на любов към България, учат ги на езика ни. Боил Банов, министъра на културата:Скъпи, обичани учители, актьори, културни дейци. Вашата любов е обчита на тази страна! Вашите усеща са метода, по който усещаме всички ние! Вие сте пътеводната звезда на нацията!


Тържество се придвижи и в аулата на Софийския университет, само че учените не подминаха обстоятелството, че политиците още веднъж са заели техните места на шествието.
Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ " Св. Климент Охридски ": Безобразието се трансформира в традиция. Стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците преди да станат политици не са взели участие в шествието и по тази причина не знаят обичайния ред.


Цяла България празнува 24 май с шествия и концерти - от Пловдив, където по концепция на Найден Геров е проведено първото празненство, отдадено на Светите братя
Стратия Тодоров- ОУ „ Княз Александър I " - Пловдив ": Все напред, учението е най-важно, учението е светлина!
До Русе, където преди 127 години Стоян Михайловски написа текста на химна „ Върви, народе възродени "
  Цяла България означи 24 май с шествия, концерти и литургии Цяла България означи 24 май с шествия, концерти и литургии
С шествия, концерти и празнични литургии в цялата страна се отбелязва Деня на славянската книжовност и българска култура и просвета.
Още по тематиката Празнуваме Деня на българската книжовност и просвета 24 май
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР