България празнува 140 години от Освобождението си! Със саможертвата си

...
България празнува 140 години от Освобождението си! Със саможертвата си
Коментари Харесай

България чества националния си празник - 3 март!

България чества 140 години от Освобождението си! Със саможертвата си българските опълченци и съветските, румънските и финландските бойци извоюваха правото на независимо битие на нашата страна. А на нас - техните потомци, оставиха значимия завет - да отстояваме тази независимост!

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха в церемонията по издигане на националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния боец в столицата, по случай 140 години от Освобождението на България.



Родолюбив благоевградчанин не пропусна опцията да полети в празничния 3 март с мотопарапланер над Благоевград, с цел да поздрави съгражданите си по случай 140-годишнината от освобождението на България, кръжейки над града с българския народен трикольор.





Жители на Исперих уважиха националния празник на България. Бяха положени венци и цветя на благодарност пред паметника на създателя на българската страна Хан Аспарух на централния площад в града.



Националният празник – 3-ти март беше празнуван в Благоевград пред паметния знак на майор Орлински и на площад " Македония ".



С шествие до Паметника на българо-руската дружба в Търговище означиха 140-та годишнина от Освобождението на България от османско робство. На централния площад „ Свобода ” бе изпълнен боен обред за издигане на националното знаме, в който се включиха представителни взводове от факултет „ Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС ” – Шумен към НВУ „ Васил Левски ”.



Хасковската общност и бойците от локалния гарнизон уважиха 140 години от Освобождението на България с издигане на националния байрак и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на незнайния войник на площад " Свобода ".





Каварна тържествено означи 140 години от Освобождението на България. Възстановчици от 46-ти пехотен Добрички полк към Национално сдружение „ Традиция “ възпроизведоха на площад „ Защитата на Каварна “ посрещането на бойците на Първа Донска казашка дивизия с пълководец генерал-майор Николай в опожарения град. Каварненци показаха признателността си към освободителите на празненство и с поднасяне на цветя и венци пред Паметника-костница на починалите съветски войни в Градския парк.
 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Стотици запалянковци от Плевен - най-вече деца, подкрепени от техните родители и учители, ушиха за днешния празник най-дългото национално знаме в града - над 400 метра. Тяхното шествие с трикольора мина по централните улици и се включи в тържествения обред за Трети март на пл. " Възраждане ". Със знамето те обгърнаха храма-мавзолей " Св. Георги Победоносец " в символ на благодарност към подвига на освободителите.

 © фотоси: Българска телеграфна агенция
С церемониален обред по издигане на Националния трикольор и знамената на Европейски Съюз и на Доблич, военни почести, общоградско поклонение и поднасяне на венци и цветя на Мемориалния монумент - комплекс на Хан Аспарух бе маркирана 140 - тата годишнина от Освобождението на България и края на Руско - турската война. Представителна част на Военноморските сили Гарнизон Варна сервира венци от името на държавни и общински институции и мина в церемониален марш във връзка празника.





Радомирци сервираха цветя и венци пред паметниците на Никола Корчев, Васил Левски и Архимандрит Зиновий Поппетров - управлявал локалното революционно придвижване, също и пред паметната плоча на 25-те опълченци от района. Националният празник бе тържествено маркиран на площад " Свобода ".



Националният байрак на България беше повдигнат със специфична военна гала на площада в Асеновград по случай 140-та годишнина от Освобождението на България и националния празник 3-ти март.





С обред за издигане на националното знаме започнаха деянията за Трети март в Силистра. Граждани, възпитаници, локални ръководители, представители на политически партии сервираха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой в града.



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР