България потърси отговор от Турция по важна тема.Вицепремиерът по икономическите

...
България потърси отговор от Турция по важна тема.Вицепремиерът по икономическите
Коментари Харесай

България пита Турция за 5-кратно вдигане на таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите

България потърси отговор от Турция по значима тематика.

Вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев изпрати писмо до министъра на превоза и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу във връзка сигнали от български морски асоциации по отношение на публикувана информация за планувано петкратно нарастване на цените за прекосяване през Черноморските проливи Босфора и Дарданелите.

Това оповестяват от транспортното министерство, предаде 

В писмото се показва, че до момента официална нота за идно повишение на таксите не е постъпвала към българските управляващи.

Транспортният министър акцентира, че сходно изменение може да бъде поискано от всяка от страните страни по „ Конвенцията от Монтрьо “ в края на всеки петгодишен интервал от влизането ѝ в действие, като направи надлежно предложение до другите договарящи се страни.

Допускането му зависи от поддръжката на най-малко две страни, три месеца преди приключването на петгодишния период на документа. Всички страни страни по Конвенцията за въвеждането на нови условия следва да бъдат известени за подкрепеното предложение. Важно изискване е, че с изключение на предлаганите промени, предизвестието следва да съдържа и претекстовете, налагащи приемането му.

Министър Алексиев изрично декларира, че българският бизнес в бранша ще бъде доста ощетен от сходни условия. Вицепремиерът насочи искане към турския си сътрудник Караисмаилоглу за даване на публична информация, като до изясняване на въпроса посочената мярка да не бъде прилагана.

Христо Алексиев организира диалог и с посланика на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, като изрази позиция, че въвеждането на петорно нарастване на таксите за прекосяване през Босфора и Дарданелите, в обстановката на икономическата рецесия, подбудена от Коронавирус пандемията и войната в Украйна, ще докара до тежки последствия върху стопанската система на страните в Черноморския район.

Вицепремиерът настоя, преди предприемането на сходна стъпка, да се организира полемика сред всички заинтригувани страни, на която да бъдат разисквани резултатите от тази мярка, като дотогава да бъде спряно използването ѝ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР