България постигна много по време на Българското председателство на Съвета

...
България постигна много по време на Българското председателство на Съвета
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Няма как да успяваме без най-добрите ни посланици – българите зад граница

България реализира доста по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и доста желая това самочувствие да остане. Ние работим в услуга на хората и желаеме те да знаят това. Няма по какъв начин да съумяваме в този комплициран свят с тежък интернационален дневен ред без нашите най-хубави посланици – българите зад граница. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с българската общественост във Вашингтон.

Министър Захариева акцентира, че през тези шест месеца страната ни е посочила, че освен може да избере значима за целия Европейски Съюз, само че и доста значима и за Съединени американски щати тематика и да я направи приоритет за целия Съюз. „ Не единствено, че сключихме контракт с Република Македония, който се опитвахме да сключим от 12 години, само че мисля, че този контракт стана подтик и даде кураж на решаването на другите тежки въпроси сред Република Македония и Република Гърция. Ние показахме, че като една нова страна членка на Европейски Съюз, като страна, която де факто единствено от 27 години построява демокрацията, не сме фокусирани единствено върху личните си проблеми, а можем да изведем значима за България тематика и да я създадем значима и за останалите 27 страни “, съобщи още първият ни посланик.

Вицепремиерът Захариева акцентира, че за българското държавно управление е значимо да работи за това българите в чужбина да стартират да се връщат назад в страната ни. „ Знам, че още доста би трябвало да създадем. Това, което интересува нашите сънародници зад граница като претекст да се върнат, са опциите за реализация и за работа, средата, в която живеят, доверието в институциите и в страната. Те би трябвало да се усещат в сигурна, постоянна среда и в страна, в която имат чувство, че живеят заслужено и получават правдивост “, съобщи още министър Захариева.

Тя акцентира, че предходната година за първи път се е следило равнене на броя на хората, които напущат и тези, които се връщат. „ Това приказва, че вървим в вярната посока “, добави вицепремиерът. „ Правим всичко, с цел да дадем цялостната информация на нашите сънародници зад граница за опциите у нас. Затова в нашите задгранични представителства и дружно с бизнеса ще се опитаме да осигурим цялата информация за всички, които желаят да се върнат “, сподели още Екатерина Захариева.

В последвалата полемика българските жители, живеещи във Вашингтон, демонстрираха емфатичен интерес към развиването на външната политика на България. Нашите сънародници споделиха с министър Захариева, че триумфите на Българското председателство са достигнали и до Съединени американски щати и те се усещат горди от достиженията на страната ни. Представителите на българската общественост зададоха и доста въпроси по значими и настоящи тематики, измежду които Брекзит, тематиката за миграцията, запазването на целта за европейската вероятност на страните от Западните Балкани и други.
 whatsapp-image-2018-11-05-at-02-31-55  ezaharieva4  ezaharieva2  ezaharieva7
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР