България посреща за 11-а поредна година европейската инициатива Нощ на

...
България посреща за 11-а поредна година европейската инициатива Нощ на
Коментари Харесай

Видин и Монтана се включват в инициатива „Нощ на литературата

България посреща за 11-а поредна година европейската самодейност „ Нощ на литературата ". В акцията се включват Видин и Монтана. Целта на събитието, инициирано от Чешките центрове по света, е да запознае публиката със актуалната европейска лирика и прозаичност посредством четения на фрагменти от известни персони на ексцентрични за литературата места – „ читателски гнезда ". 
На всеки 30 минути в едно и също читателско гнездо се чете един и същи фрагмент. Откъсите от книгите се сортират от посолствата и културните институти на европейските страни, а публиката може да сформира своя маршрут съгласно персоналните си желания към европейските езици, вдъхновяващите четци или ексцентричните местоположения, в които се разпростира събитието.  
Освен в двата северозападни постройка, „ Нощ на литературата 2022 " се организира по едно и също време в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен и с. Чавдар. 
Сред създателите, определени за показване пред българската аудитория, са Олга Токарчук, Георги Бърдаров, Юнас Юнасон, Матей Хоржава, Анна Багряна и др. 
През 2022 година образната еднаквост на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а тематиката е „ Литературата като мост сред езиците, културите, страните ". 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР