България получи първи медицински хеликоптер тази седмица - но той

...
България получи първи медицински хеликоптер тази седмица - но той
Коментари Харесай

Първият ни медицински хеликоптер няма да може да спасява в планината

България получи първи медицински хеликоптер тази седмица - само че той не може да се употребява за планинско избавяне, заяви пред бТВ шефът на държавното сдружение " България Хели Мед Сървиз " Димчо Добрев.

Причината - липсва основната за задачата лебедка. Следващите хеликоптери, един от които чакаме лятото, трети през декември, обаче ще имат такава - само че би трябвало да се обучат и оператори за тях.

" Преди идването на втория и третия хеликоптер, които ще имат лебедка, ще има общо шест оператора (пилота), които ще преминат образование за работа с лебедка. Това е профилиран тип подготовка. След това ще може да се оказва помощ по въздуха с стартирането на лебедка със избавител или повдигането на потърпевш от мястото на събитието ", изясни той.

За момента планинското избавяне не влиза в системата за незабавна здравна помощ HEMS.

Добрата вест е, че при други случаи хеликоптерът ще разрешава реакция в границите на един час за оказване на помощ на нуждаещи и превозването им до болнично заведение.

" Случаите, в които ще бъде вдиган хеликоптерът, ще бъдат избрани според медицинските стандарти за незабавна помощ. След като те вземат решение по съответния протокол, протича информацията до оператора " България Хели Мед Сървиз ", който подвига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, става известно помощ на пациента, той се натоварва, транспортира се в болница и хеликоптерът се връща в базата ", добави Добрев.

Правителство на Николай Денков спря ликвидацията на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД, особено основаното за задачата сдружение. То бе дело още на кабинета " Петков ", само че след това служебното държавно управление на Румен Радев разгласи, че то не е свършило нищо и че няма потребност от неговото битие и реши да го закрие. Тогавашният министър на превоза Христо Алексиев аргументира решението с нуждата тази активност да премине към Държавния авиационен оператор. При постоянния кабинет тъкмо сегашният транспортен министър Георги Гвоздейков го оглавяваше и се даде начало на основаването на до момента изчезналата въздушна незабавна помощ.

България чака до края на 2026 година да бъдат доставени всички 8 медицински хеликоптера, купени от италианската компания “Леонардо “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР