България получи пълна подкрепа и висока оценка за охраната на

...
България получи пълна подкрепа и висока оценка за охраната на
Коментари Харесай

Радев: Брюксел даде висока оценка за охраната на външните граници

" България получи цялостна поддръжка и висока оценка за защитата на външните граници на Европейски Съюз ", това съобщи президентът Румен Радев от Брюксел, където представлява страната ни на съвещание на Европейския съвет. 

Радев дефинира съветът като " доста потребен " и съобщи, че е реализирано единодушие по множо значими тематики за страната.

" Разбираме нуждата да предоставим транспортни коридори за експорт от Украйна към трети страни. Това не би трябвало да води до деформиране на българския пазар и увреждане на интереса на нашите селскостопански производители. Вече поставихме въпроса един път. Има целева помощ от 56 млн. евро, от които България получава 16 млн. евро. Ние сме от най-засегнатите страни, само че това напълно не е задоволително ", разяснява президентът. 

България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша са настояли за по-голяма финансова помощ.

" По отношение на енергетиката получихме висока оценка за всички начинания, които генерираме и поддръжката, която даваме на нашите сътрудници ", увери Радев.

Радев обаче е сложил доста значим въпрос за нагнетения безценен газ предишното лято в хранилището в Чирен.

" Това е проблем, който имат и други страни. Газ, който е три пъти по-скъп и неговото вадене значи ние в действителност да вдигнем доста цената на газа, който продаваме сега, сподели президентът. Темата би трябвало да бъде обект на разбори и вероятно решение от страна на Европейска комисия, тъй че да окаже помощ на страните, наранени най-вече в тази област ", сподели още президентът. 

" Уточняването на техническите параметри за европейската помощ за защита на границата ни завършват с бързи темпове, която е категорично оказана като приоритет и от ръководителя на Европейска комисия и от всички страни членки ", съобщи Радев.  " Очаквам от април да стартира осъществяването на тази помощ ", посочи той.

По отношение на изпращането от Европейски Съюз на 1 млн. снарядите за Украйна Радев разясни, че тематиката е заложена на две места - във вчерашните изводи на Съвета и в Европейската организация по защита.

" И дано има ясна разлика - България е част и поддържа европейския механизъм за подсилване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме нашата отбранителна промишленост, тъй че да отговаряме на актуалните условия, да имаме по-голям потенциал. Но касаещо доставката на 1 млн. снаряди за Украйна - във вчерашните изводи категорично е записано, че това би трябвало да става в сходство със характерните особености в политиката за сигурност и защита на всяка една страна членка. Този текст е записан, тъй като преди този съвет имаше съвет на министрите на защитата и външните министри - България не е част от тази самодейност с още 9 страни, тъй че няма по какъв начин да има общо умозаключение. Затова която страна желае самостоятелно да се включи, подписва съглашение с Европейската организация по защита ", посочи Радев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР