България получава финансова подкрепа от Европейската комисия за справяне с

...
България получава финансова подкрепа от Европейската комисия за справяне с
Коментари Харесай

Говорител на ЕК: България не е сама в проблема с миграцията, подкрепяме я изцяло

България получава финансова поддръжка от Европейската комисия за справяне с миграцията, а също и помощ от Фронтекс и Европол. Това съобщи пред Българска национална телевизия говорителката по въпросите на миграцията на Европейската комисия Анита Хипер.

Брюксел е осведомен с трагичните събития с незаконни мигранти у нас. Европейската комисия разисква с българските управляващи помощта, от която страната ни се нуждае за по-добро запазване на границата с Турция.

През миналата година беше отбелязвано повишаване на потока от незаконни мигранти освен през България, само че и по всички направления към Европа, отбелязва представителят на Европейска комисия по въпросите на миграцията. Според данните на Фронтекст опитите за незаконно прекосяване на границата през последната година са били 330 000, най-голямото повишаване от 2016 година насам.

" Както и ръководителят на Комисията фон дер Лайен посочи, миграцията е проблем, с който би трябвало да се оправим дружно. България не е сама. България има цялата поддръжка на Европейска комисия. През миналата година видяхме растеж на нерегламентираните влизания освен във вашата страна, само че по всички направления - в източното и централното Средиземноморие и по Западнобалканския маршрут. “ – уточни Хипер.

„ Запознати сме с трагичните събития в България, която поддържаме през цялото време. Например Европол към този момент изпрати свои чиновници в България, с цел да спомагат на управляващите. Но тези нещастия се случват освен в България, видяхме и в Италия нещастието с разрушилата се лодка. Те демонстрират, че би трябвало да работим - от една страна - за стабилно трайно решение, за законодателен пакет, който Комисията е показала на страните-членки през септември 2020 година. От друга страна, би трябвало оперативно да подкрепим страните - членки и по тази причина предлагаме План за деяние за Централното Средиземноморие и за Западните Балкани. Подкрепяме България посредством организациите ни - Фронтекс и Европол. Фронтекс спомагат на българските управляващи със 137 свои чиновници, изпратени в България, оказваме и финансова поддръжка на България за справяне с миграцията. " – сподели още тя.

Според шефа на Европейския институт по миграционни политики Хане Бейренс сега в цяла Европа има чувство за рецесия във връзка с справяното с незаконната миграция. Според нея построяването на стени не е решение на казуса.

" Опазването на външните граници е един от главните способи за справяне с миграцията. Има и други - съдействието със страни отвън Европейски Съюз, само че основен миг е и съдействието сред страните вътре в Европейски Съюз и разбирането за това кой защо е виновен. Когато става въпрос за построяването на стени по границите, ние знаем от проучванията, че те са ефикасни само, в случай че могат да бъдат построени по цялата граница, а това е мъчно в страни, където имаме реки, гори и планини. Това, което де факто става е, че мигрантите се реалокират на други места. Европейски Съюз би трябвало да откри единно решение и другите елементи на съюза да работят дружно. " – означи Бейренс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР