България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол

...
България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол
Коментари Харесай

България е отказала да участва в операция на Европол за разследване на пари за Ковид

България, Полша и Унгария не вземат участие в интервенцията на Европол " Сентинел ", която проверява злоупотреби с фондове, предопределени за възобновяване след пандемията от Ковид-19.

Данните се съдържат в отчет на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, който ще бъде гласуван на следващия ден в пленарна зала. Трите страни са най-големите бенефициенти на кохезионните фондове, само че все пак не вземат участие в интервенция " Сентинел ".

Българският евродепутат Андрей Новаков разяснява, че не е ясно за какво България не се е съгласила да взе участие в интервенцията по следствието на харченето на парите.

Андрей Новаков:
В отчета, който ще гласуваме на следващия ден, се акцентират три страни - България, Полша и Унгария, които са отказали присъединяване. Операцията започва на 15 октомври 2021 година, малко след което до всички страни членки са разпратени предложения да вземат участие. Неколкократно на България е било пропомнямо, подканвана е да вземе присъединяване. Това по този начин и не се е случило. Към момента съм изправен пред неприятната обстановка да се постанова да изяснявам на сътрудници от какво се тревожи българското държавно управление и за какво Министерство на вътрешните работи не се е съгласило да взе участие в тази интервенция и Европол да проверява по какъв начин са харчени парите за Ковид, които Европейски Съюз отпусна за България. За страдание това съответства и с нещо друго. Изпълнителният шеф на Агенцията за одит на средствата от Европейски Съюз беше отхвърлен, като беше изменен и устройствения устав на организацията и от мандат от пет години той ще се назначава и уволнява само от финансовия министър. Това наподобява на свръхконцентрация на власт, в случай, че тази организация е самостоятелна и не зависи от мандата на един или различен министър, а е с петгодишен мандат. Тя би трябвало да управлява държавното управление по какъв начин харчи парите от Европейския съюз. Това нещо ме тревожи на фона, че към момента нито една стотинка от Плана за възобновяване,не е стигнала до българските общини. Ние - делегацията на Комисията по надзор на бюджета - имахме среща с представители на Сдружението на общините в България. Те споделиха, че не са били канени, не са взели участие в процеса по правене и утвърждение на Плана за възобновяване и нямат подготвеност да подават планове по него. Искам за следващ път да подчертая, че като човек, който взе участие в писането на разпоредбите за европейско финансиране е извънредно тежко да одобри, че моята лична страна не може да се възползва от тях, още повече, когато се основават подозрения, че нещо се прикрива поради нежеланието ни да участваме в акции на Европол, които имат за цел да запазят интереса на европейския поданик и на неговото финансиране.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР