България показа, че може и без руските доставки на газ,

...
България показа, че може и без руските доставки на газ,
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: България показа, че може и без руските доставки на газ

България сподели, че може и без съветските доставки на газ, несъмнено казусът с цените излиза на напред във времето, само че той не е толкоз значим, колкото обезпечаването на различни енергийни доставки.

Това сподели енергийният специалист Христо Казанджиев в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ по TV+ и TV1. Според него по-важното е, че сега се водят договаряния и има политическа воля както в Съединени американски щати, по този начин и в България за подписване на дълготраен контракт за доставки, който ще подсигурява една устойчива и предвидима среда в стопанската система. Цената на природния газ, която ще бъде контрактувана с тези доставки, ще е под равнището на цената на съветския природен газ.

„ Булгаргаз “ би трябвало да активизира своя преговорен капацитет и да търси снабдители на природен газ от Египет, Катар, Дубай или където и да е, само че най-много от Средиземноморския басейн. Необходимо е да се обезпечат дълготрайни контракти и благоприятни условия за физически доставки на този природен газ до България “, съобщи енергийният специалист. Христо Казанджиев сподели, че има няколко разновидността за ре газифициране на втечнения природен газ, само че не знае кой ще избра „ Булгаргаз “. Основният терминал, който ще се употребява за доставки на полутечен природен газ съгласно него е Ревитуса. 

Той изрази вяра да има договореност и с Турция, само че акцентира, че там нещата са малко по-комплицирани. „ Там занапред ще се стартират договаряния за подписване на съглашение за междусистемна газова съгласуваност. Неофициално се знае, че Турция и Русия имат двустранно съглашение за възпрепятстване на доставките на природен газ за България от други източници с изключение на Русия, тъй че трябват много старания за превъзмогване на тези пречки “, безапелационен е той. Христо Казанджиев подсети, че не би трябвало да забравяме по какъв начин Русия едностранно приключи доставките на природен газ за България през 2009 година, в границите на 3 месеца, внушавайки че това го прави Украйна.

Относно азерския газ от Български енергиен и минен конгрес преглеждат благоприятни условия за по-големи доставки за България от това, за което има подписан контракт. „ Страната ни има подписан контракт за доставка на 1 милиарда куб. м газ, който ще стартира да се извършва от средата на тази година, надявайки се, че междусистемната газова връзка Стара Загора-Комотини ще бъде подготвена. Същото количество е контрактувано за доставки и в Гърция, в Ревитуса против отстъпването на нейния дял от азерския газ, в натурално изражение, за прилагане в България, което прави автоматизирано 2 милиарда куб. м или това е една суапова договорка. Важно е газовата връзка Стара Загора-Комотини да проработи “, акцентира специалистът.

Христо Казанджиев изрази вяра, с дейното подпомагане на Европейски Съюз и Съединени американски щати да бъдат предоставени на България и спомагателни количества природен газ, които да бъдат освободени от даване в Италия. На въпрос обезпечен ли е природен газ за есента и зимата Казанджиев отговори, че: „ Ако всички изговорени благоприятни условия бъдат осъществени в периодите, които бяха оповестени, а енергийният министър съобщи, че няма никакви проблеми връзката Стара Загора-Комотини да бъде въведена в употреба, България ще обезпечи отоплението през зимния интервал на българските консуматори на природен газ ".

По отношение на бизнеса би трябвало да се подходи малко по-различно, в сравнение с по отношението на топлофикациите, които са социална услуга. В същото време огромните консуматори на природен газ би трябвало да стартират да търсят благоприятни условия за обезпечаване на различни доставки на природен газ от търговци от други страни, а не да разчитат напълно на страната. Идеята е огромните консуматори да се обединят в клъстери, които от името на огромните консуматори да подписват контракти за доставка “, сподели той. 

Казанджиев напомни, че „ Турски поток “ е една колосална машинация. По думите на енергийния специалист, откакто България е оповестена за неприятелска страна от страна на Русия и над нея се постановат рестриктивни ограничения, би трябвало да се приложи правилото на взаимност. Христо Казанджиев даде образци по какъв метод може да се противодейства на дейностите на „ Газпром “. „ България да уведоми страните, които употребяват природен газ благосъстоятелност на „ Газпром, че повече няма да бъде транзитиран и който желае да получава газ от Русия да подписа контракти за прекачване на газ от точката на българо-турската граница. Втората опция е, че България ще може да подписва по-лесно суапови покупко-продажби с Турция. Също по този начин да се ограничи опцията на „ Газпром “ за директен достъп до потребителите и търговците на природен газ на територията на Европейски Съюз “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР