България подкрепя започването на преговори с Албания за членството й

...
България подкрепя започването на преговори с Албания за членството й
Коментари Харесай

Радев обеща безусловна подкрепа на Албания за членство в ЕС

България поддържа започването на договаряния с Албания за участието й в Европейски Съюз, без условия. България споделя абсолютно " да "  за начало на договарянията. Това заяви президентът Румен Радев след срещата с албанския си колега Илир Мета, който е на двудневно посещаване у нас. 

" България и Албания не са просто съдружници, ние сме сътрудници, другари. Значим принос за това има и забележителното българско малцинство в Република Албания. Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия район като съдружници и сътрудници. Бъдеще, основано на добросъседството и всеобхватното районно съдействие. На следването на правилата и политиките на Европейския съюз и НАТО. Важна част от нашия разговор през днешния ден беше укрепването на сигурността в района. Приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България ", сподели президентът Радев. Държавният глава, като той регистрира като позитивен фактът, че към този момент има директна самолетна връзка сред София и Тирана.

Двамата водачи осъждат братоубийствената война сред Русия и Украйна и приканват за без значение интернационално следствие на зверствата в Буча.

Радев и Мета са разгледали и стратегическият план Коридор №8. " На лице е закъснение, само че това, което започнахме - подписаният меморандум сред България, Северна Македония и Албания за разглеждвието на този план в единение е основен. Кризата сподели, че този план е значим за сигурността ", съобщи Румен Радев.

Президентът на Албания Илир Мета показа, че с това свое посещаване у нас връща жеста на Радев за визитата му след тежкото земетресение. " Вашата поддръжка беше значима нас. София за всички албанци е безценен град. Тя е била дом на доста наши възрожденци. От София те инспирираха и приготвиха независимостта на Албания ", заяви Илир Мета. 

" Важно е да укрепим партньорството и сигурността си. Ние сме покрай България, както в никакъв случай до в този момент и приветстваме всички старания, които вашата страна прави като значим член на НАТО. Благодаря ви да поддръжката, която ни оказвате, с цел да стартираме договарянията за участие в Европейски Съюз, както на Албания, по този начин и за Северна Македония, това е потребен стратегически метод ", добави президентът на Албания. 

Ден, откакто стана ясно, че държавното управление на Съединени американски щати е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, с цел да укрепи сигурността на страната като член на НАТО, Радев съобщи, че държавното управление ни би трябвало да вземе извънредно тежко решение. " Дали ще имаме ескадрила, която дружно с инфраструктурата ще коства на България 5.5 милиарда, дали можем да си го позволим в този момент, в случай че е на разсрочено заплащане, какъв брой тъкмо е това време. Ако някой продължава да приказва, че България ще може да носи наряди с F-16 незабавно след 2025 година, той ви лъже. Няма страна, която може да носи бойно дежурство единствено с 8 самолета ", добави президентът Радев.

Според него, в случай че държавното управление вземе решение бързо и в границите на 2-3 месеца отговори и подписа контракт, идващите 8 самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат 2027-2028 година

" Това към този момент значи да можем да носим бойно дежурство към 2030 година - и това е в случай че сключим контракт в този момент. Ако държавното управление реши да се бави, празнотата от вероятно прекъсване на употребата на МиГ-29 до този миг ще стане още по-голяма ", уточни Радев и добави, че чака държавното управление да прегледа всички вероятни варианти, да вземе рационално решение, тъй че България да остане виновна страна към личния си въздушен суверенитет и към интегрираната система за Противовъздушна отбрана на НАТО.

" Да не позволяваме неуспех в нашите качества, изключително в такива сериозни времена ", приключи Румен Радев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР