България подкрепя всичките дванадесет пакета от санкции на ЕС, наложени

...
България подкрепя всичките дванадесет пакета от санкции на ЕС, наложени
Коментари Харесай

България подкрепя санкциите на ЕС, наложени на Русия, заяви Росен Желязков пред украинския премиер

България поддържа всичките дванадесет пакета от наказания на Европейски Съюз, наложени на Русия, и считаме, че те остават един от най-мощните принадлежности за увеличение на натиска върху Русия в отговор на нейната противозаконна военна експанзия против Украйна. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков по време на срещата с премиера на Украйна Денис Шмигал.



" Европейският съюз би трябвало да поддържа своя обединен и корав отговор в взаимност с Украйна. България приканва да се усилят напъните за попречване на заобикалянето на глобите. Общата ни цел е да понижим доста опциите на Москва да финансира нападателната си война ", уточни ръководителят на Народното събрание.

" Русия би трябвало да понесе отговорност за закононарушенията против народа на Украйна. В това отношение сме корав покровител на битката против безнаказаността и считаме, че работата на Международния углавен съд е скъпа като неразделна част от интернационалния юридически ред ", добави той.

" България твърдо поддържа по-нататъшното развиване на " коридорите на солидарността ", ориентирани към улеснение на износа на храни от Украйна по разнообразни сухопътни и морски направления. Осъждаме продължаващите съветски набези против украинската пристанищна инфраструктура, които целят да се наруши украинският експорт на зърно и храни в дълготраен проект ", означи той и посочи, че това безспорно ще задълбочи актуалната рецесия с доставките на храни.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал изрази признателност за военно-техническата, филантропичната и политическата поддръжка на другарска България.

" Високо ценим всички решения на българския парламент и ви убеждавам, че всяка помощ е витално значима за свободата и демократичните полезности както на Украйна, по този начин и на цяла Европа ", акцентира украинският министър-председател.

Той увери българските парламентаристи, че Украйна усеща поддръжката на своите другарски страни и тя й оказва помощ да продължи да отстоява правото си да се развива като демократична и свободна страна.



" Продължаващото установяване от Русия на краткотрайна предупредителна зона в Черно море, която включва елементи от българската изключителна икономическа зона, възприемаме като сериозна опасност за националната ни сигурност и икономическите ни ползи, както и за свободата на корабоплаването ", съобщи ръководителят на Народното събрание.

Той напомни, че основен приоритет на процеса на възобновяване на Украйна, заложен в Плана за напредък на Украйна за интервала 2024 - 2027 година, е промяната на правосъдната система и битката против корупцията и прането на пари.

" Готови сме да споделим опита си с Украйна, като се имат поради поредните старания на България за промени в тези области през последните десетилетия. Категорично осъждаме желанието на Русия да организира нелегитимни „ президентски избори през 2024 г. “ в нелегално анексирания Крим и във краткотрайно окупираните територии на Украйна, което съставлява още едно съществено нарушаване на интернационалното право, в това число Хартата на Организация на обединените нации ", съобщи Росен Желязков.

" Благодарим на Украйна и нейната войска, че с изключение на своята самостоятелност и териториална целокупност, пазят и европейските демократични полезности ", означи на срещата ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов.

Той акцентира, че задачата на България е да продължи да поддържа страната, в това число като се пренасочат замразените съветски активи към финансиране на следвоенното възобновяване на Украйна.

" Уверяваме ви, че България ще продължи да бъде измежду най-активните ви сътрудници по пътя към участието в Европейски Съюз и НАТО ", добави Даниел Митов.

Председателят на Групата за другарство с Украйна Ивайло Мирчев уточни, че евроатлантическото болшинство в българския парламент ще направи вероятното да продължи да подкрепя Украйна.

" В напреднала фаза сме на подготовката на законодателство, което да разреши голям брой съветски активи в нашата страна да бъдат замразени и ориентирани за финансиране на възобновяване на Украйна ", добави той.

" Благодарни сме ви, че с вашата битка за независимост с съветския агресор ни помагате и ние да се освободим от всички исторически легенди за Русия в нашата страна. Разчитайте на нашата поддръжка, в това число и в напъните ни за заледяване на правото на глас на Русия в ОССЕ ", означи ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа Станислав Анастасов.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР