България подкрепя инициатива на 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия,

...
България подкрепя инициатива на 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия,
Коментари Харесай

Синдикати от 10 държави искат ЕК да включи ядрената енергия в Зелената сделка

България поддържа самодейност на 20 синдиката от Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Хърватия в поддръжка на нуклеарната енергетика. В взаимно мнение участниците в самодейността приканват Европейската комисия (ЕК) да включи нуклеарната сила в политиките на Зелената договорка и проекта REPowerEU , оповестиха от Министерството на енергетиката.

В мнението се отбелязва, че включването на нуклеарната сила в таксономията на Европейски Съюз е жизненоважно за оправянето с климатичните промени и за повишение на енергийната самостоятелност, като то ще обезпечи опция за стабилно финансиране на планове от региона на нуклеарната енергетика в бъдеще. Според участниците в самодейността нуклеарната сила има капацитета дружно с възобновимите енергийни източници да образува основата на европейската безвъглеродна енергийна система . Те считат, че Европейска комисия би трябвало като последваща стъпка да актуализира Илюстративната стратегия за нуклеарната енергетика (PINC) в сходство с член 40 от Договора за Евратом.

" С война наоколо до границите ни, за какво да не ускорим вложенията на Европейски Съюз с оглед гарантирането на бъдещето и устойчивостта на енергетиката си?

Днес усилването на упоритостта ни във връзка с битката с климатичните промени би трябвало да бъде част от стратегическата и енергийната самостоятелност на Европа, защото бруталната военна експанзия на Русия в Украйна докара до преосмисляне на европейската енергетика ", се споделя още в мнението.
 Радев настоя за ясна тактика за родната енергетика
Радев настоя за ясна тактика за родната енергетика

Държавният глава уточни няколко съществени провокации пред " позеленяването " ни

В позицията се добавя, че подтекстът на таксономията на Европейски Съюз за стабилно финансиране преди нахлуването на Русия в Украйна е друг спрямо актуалната обстановка.

" През октомври 2021 година декларирахме, че " Ако желае да завоюва климатичната война, Европа се нуждае от нуклеарна сила. Тя е жизненоважен и благонадежден запас, с който да си осигурим нисковъглеродно бъдеще. " Днес има същинска война наоколо до границите на Европейски Съюз. Поради противозаконните дейности на Русия, жителите и промишлеността на Европейски Съюз усещат въздействието на високите и нестабилни цени на силата. Ако Европейски Съюз желае да следва пътя на декарбонизацията и в същото време да подсигурява сигурност на доставките, се нуждаем от смяна в отношението към нуклеарната сила ", акцентират участниците в самодейността. Те показват, че ще са нужни огромни количества нисковъглеродна електрическа енергия и нисковъглероден водород, с цел да се задоволят енергийните потребности на промишлеността и обществото и за реализиране на задачата на Европейски Съюз за климатична индиферентност до 2050 година

Заявяват още, че търсенето на електрическа енергия ще се удвои през идващите 30 години и моментът за деяние е в този момент. В мнението се отбелязва също. че нуклеарната сила като главен източник на нисковъглеродна сила може да играе основна роля в енергиен микс, съчетаем с задачата за въглеродна индиферентност, без всеобщо прибягване до импорт на сила. Обяснява се, че е потвърдено, че климатичната индиферентност и гарантирането на сигурност на доставките ще изискват инвестиция от Евро 500 милиарда евро в нови нуклеарни мощности до 2050 година Участниците в самодейността акцентират, че с цел да се отговори на това предизвикателство, нуклеарната сила би трябвало да бъде включена в политиките на Зелената договорка и проекта REPowerEU, както е залегнала в Европейската стратегическа дълготрайна визия " Чиста планета за всички ", в която е посочено, че наред с възобновимите енергийни източници, нуклеарната сила има капацитета да образува основата на европейската безвъглеродна енергийна система.
 Николов: Нека не бъркаме декарбонизацията със затваряне на мощности
Николов: Нека не бъркаме декарбонизацията със затваряне на мощности

Т.нар. зелена и кафява сила не би трябвало да се опълчват, съобщи енергийният министър

Те смятат също, че нуклеарната сила е в положение да се оправи с разнообразни провокации . " Първо, според най-високите стандарти за сигурност, нуклеарната сила може да обезпечи нужните количества електрическа енергия за бъдеща електрификация и е основен съставен елемент в намирането на решение за понижаване на зависимостта ни от вноса на изкопаеми горива от Русия. Второ, като се имат поради така наречен систематични разноски и цената на стабилността, нуклеарната сила е конкурентоспособен източник на сила, изключително при отчитане на характерни схеми за финансиране на капиталоемки планове. По отношение на ръководството на радиоактивни боклуци, в това число за медицински или промишлени приложения, разполагаме с технологии за депониране; за високоактивни боклуци дълбоките геоложки складове понастоящем се смятат за уместно и безвредно решение, а технологията за тяхното създаване е към този момент налична ", се показва в позицията.

В нея се акцентира още, че Европа се нуждае от реалистична тактика за производството на водород и не би трябвало да разчита в огромна степен на вноса, като се имат поради съществуващите провокации, свързани със зависимостта от вноса на сила. Заявява се също, че Европа би трябвало да усили потенциала си за произвеждане на нисковъглероден водород и да сътвори подобаваща рамка за създаване на водород, създаден благодарение на нуклеарна сила. Участниците в самодейността допълват, че първата стъпка към този момент е включена в Допълнителния делегиран акт по Регламента за таксономията, който дефинира критерии за създаване и безвредна употреба на нови атомни електроцентрали, в това число за произвеждане на водород. Според тях това ще направи разгръщането на водородната екосистема по-реалистично от позиция на обсег и време.
 Водород в солни мини: Как Украйна ще развива новата си енергетика
Водород в солни мини: Как Украйна ще развива новата си енергетика

Зелена сила и диверсификация са задачите

" Във връзка с гореизложеното, ние, долуподписаните, се причисляваме към мнението на 20 синдикати, представляващи белгийски, български, чешки, финландски, френски, маджарски, литовски, румънски, словашки и словенски енергийни служащи, съгласно които включването на нуклеарната сила в таксономията на Европейски Съюз е жизненоважно за справяне с изменението на климата и повишение на енергийната самостоятелност .

В светлината на горепосочените провокации, приканваме Европейската комисия да разшири обсега на дейностите си и като последваща стъпка да актуализира Илюстративната стратегия за нуклеарната енергетика (PINC) в сходство с член 40 от Договора за Евратом, който дава обзор на задачите и вложенията, нужни по време на целия витален цикъл на нуклеарната сила ", акцентират участниците в самодейността.

Тя е подкрепена от: българския министър на енергетиката в оставка Александър Николов; Давор Филипович, министър на стопанската система и устойчивото развиване на Хърватия; чешкия министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела; финландския министър на стопанската система Мика Линтиля; Агнес Пание-Рунашер, министър на енергийния преход на Франция; министър на технологиите и нововъведенията на Унгария проф. доктор Ласло Палкович; полския министър на климата и околната среда Анна Москва; румънския енергиен министър Вирджил Попеску; вицепремиера и министър на стопанската система на Словакия Ричард Сулик; Боян Кумер, министър на инфраструктурата на Словения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР