България подготвя нов транш военна помощ за Украйна. Това стана

...
България подготвя нов транш военна помощ за Украйна. Това стана
Коментари Харесай

Военният министър: Скоро ще се присъединим към споразумението за 1 млн. снаряда за Украйна

България приготвя нов транш военна помощ за Украйна. Това стана известно от думите на министъра на защитата Тодор Тагарев, който приказва пред публицисти след взаимното съвещание на парламентарните комисии по защита и по външна политика. Тагарев и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бяха изслушани по отношение на идната среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Помощта е съгласно украинските потребности и нашите благоприятни условия, както е решило Народно заседание на 9 декември м.г.

„ Сравнима е по размер и типове с първия пакет по това решение. Има неща, които се повтарят, има и нови, само че като размер е почти същото, сподели още министърът. Вадим от складовете неща, които са в годно положение, имат още запас, само че са 30-40- и повече годишни, поради това цената на помощта е мъчно да бъде изчислена “, изясни Тагарев, представен от Българска телеграфна агенция. Той съобщи, че към този миг не се дискутира даването на съществени бойни платформи, само че ще бъде препоръчано решение на Министерския съвет.

„ Съвсем скоро България ще се причисли към съглашението за даване на един милион снаряда на Украйна. Въпросът тук още веднъж е дали не сме пропуснали благоприятни условия, уповавам се, че не сме, изключително тези, които са свързани с вложения от Европейски Съюз в разширение и модернизиране на предприятия от нашите отбранителна промишленост “, съобщи той. Тагарев уточни, че ВМЗ-Сопот е една от опциите, които ще се дискутират, да получи европейско финансиране.

„ Не разбирам доста логиката на тази теза, тъй като в тази ситуация става въпрос за вложения, европейски средства в разширение на потенциала и модернизиране на нашата отбранителна промишленост, стига да не сме изпуснали опцията “, разяснява министърът във връзка казаното през вчерашния ден от президента Румен Радев, че в случай че България се причисли към съглашението за даване на един милион снаряда на Украйна, ще бъде неточност. По думите му никой не ни чака и динамичността е изключителна в тази сфера.

По мотив решението на кабинета министър-председателят Николай Денков да управлява делегацията за Срещата на върха на страните членки на НАТО във Вилнюс, а не президентът, Тагарев съобщи, че причините са конституционното устройство на България. На въпрос по кое време ще организира среща с президента Румен Радев министърът отговори: „ Когато ме предложения “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР