България победи Република Северна Македония с 1:0 в Скопие като

...
България победи Република Северна Македония с 1:0 в Скопие като
Коментари Харесай

Бурни реакции на недоволство след освиркването на мача България - РСМ

България победи Република Северна Македония с 1:0 в Скопие като гост и реализира втора поредна победа. С триумфа и трите точки българският отбор изпревари домакините и приключи на второ място в групата след Грузия.

Това, с което обаче ще бъде запомнен мачът са отрицателните реакции на почитателите по време на изпълняването на химна на България.  Разбира се, недоброжелателното деяние от страна на почитателите на домакините, надалеч не беше единствената неприемлива демонстрация по време на футболната среща.

В края на събитието едвам не се стигна до всеобщ пердах, като Ради Кирилов бе предизвикан от домакините и се стигна до меле сред футболистите. 

Реакциите на това алегорично деяние от страната на северномакедонците не закъсняха, като локалните медии и държавни институции излязоха с позиция по отношение на него.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди освиркването на българския химн.

" Министерството на външните работи излиза с обществена реакция и наказание на вчерашния израз на език на омразата, който следи по време на футболната среща сред националните тимове на Македония и България, се споделя в мнението на Министерството на външните работи на някогашната югорепублика.

Спортните събития съставляват най-висш израз на правилата на заслужено отношение, взаимно почитание и съревнование в духа на спортния дух. Злоупотребата с тези събития за разпространение на ненавист и назадничавост е основна диаметралност на главната им концепция, гласи още изказването на институцията.

И в бъдеще Македония и България ще продължат да работят интензивно за възстановяване на взаимоотношенията като съдружници в НАТО, бъдещи сътрудници в Европейския съюз и на първо място положителни съседи ", се споделя в реакцията на Министерство на външните работи на Република Северна Македония.

Медиите в Скопие също демонстрираха своето отчаяние и откровено отвращение от загубата. 

" Поражение, което откровено никой не очакваше, проваляне, което ще ни " тресе " всички дълго време, както се споделя. Не беше разрешено, просто не беше разрешено Македония да загуби нощес ", гласи публикация от 27 септември в локален състезателен вестник.

По всичко проличава, че действието от страна на макденоските почитатели, в композиция с успеха на България, ще прибавят напрежение в връзките ни с Република Северна Македония.

„ Показахме примитивизъм и в какво болно общество отглеждаме децата си. ”

Това написа Добре Митрев - ръководител на Сдружение за македонско-българско другарство, във връзка скандалното държание на македонската аудитория нощес по време на футболния мач България – Северна Македония в Скопие.

Да обиждаш другия не значи, че обичаш своите. Този, който подстрекаваше към пердах, дано първо научи думите на македонския химн ”, написа Митрев.

В една ария се споделя: „ Дали да рева или да пея ”. Македонските българи нощес станаха част от нея. Плачеха, тъй като изгуби Македония – тяхната страна, а пееха, тъй като България победи. Аз бях на стадиона и седях на трибуните на македонските ентусиасти.

И за първи път бях удовлетворен, че децата ми порастват отвън тази среда. Снощи трябваше да се вика в поддръжка на футбола. Там имаше всичко друго, само че не и поддръжка за обичания тим.

И както се случва най-после, наказването идва постоянно. И даже всички зурни и тъпани да бяха нощес на стадиона, думите на " Мила Родино " бяха по-силни от всичко ”, написа още Добре Митрев.

Бойко Борисов също излезе с коментар по въпроса посредством обява в персоналния си профил във Фейсбук.

" Респект към момчетата от националния тим по футбол на България! Така се отстоява достолепието на нацията ни! "

" Като българин и футболен почитател съдя изрично поругаването на българския химн при започване на мача България – Република Северна Македония ", добави Борисов. 

По думите му „ с сходни дейности съседите ни от Република Северна Македония не демонстрират, че схващат европейските полезности “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР