България, по време на първото си председателство на Съвета на

...
България, по време на първото си председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Борисов: Да създадем у всеки българин усещането, че ЕС прави нещо за него

България, по време на първото си председателство на Съвета на Европейски Съюз, би трябвало да направи по този начин, че и за всеки българин да остане чувството, че Европейският съюз прави нещо и за него. Това означи министър председателят Бойко Борисов по време на словото си на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, която се организира нощес в Народния спектакъл " Иван Вазов ". Той акцентира и че страната ни би трябвало да бъде неутрален модератор в договарянията, които предстоят на всички равнища и по всички въпроси. Министър-председателят означи, че през идващите 6 месеца пред България и останалите държави-членки, както и пред европейските институции има голямо количество въпроси и задания за решение. Сред тях са миграционните проблеми, разногласието сред Хърватия и Словения, проблемите сред Полша и Европейската комисия, общата европейска защита, киберсигурността, бъдещето на Западните Балкани и още доста въпроси, за множеството от които в Съюза няма единно мнение. " През тези 6 месеца има доста събития, които да стартират, други да се развият, трети да завършат ", акцентира Борисов.

Ето и цялото слово на българския министър председател:

Позволете ми както постоянно първо да се обърна към патриарха, да помолим за неговата благословия и както е казано в книгата - без Господ нищо не можем да създадем.

Уважаеми президент Радев,

Уважаеми господин Таяни, г-жо Караянчева, Доналд, Жан-Клод,

Уважаеми комисари, депутати, посланици, Конституционен съд и всички, с цел да не пропусна някого.

Аз мисля, че след словото на нашия другар Доналд Туск всяка тирада или всяко изявление е несвоевременно. Защото самият той - аз мислех, че се майтапи с мен и споделя " всеки ден учех по едно изречение на български, с цел да мога да изкажа речта си на български ". И изобщо не му повярвах, че той за няколко месеца научи от полски британски, да стане ръководител на Съвета, в този момент към този момент щом и български по този начин добре говори… Но аз мисля, че ние като българи фактически би трябвало да оценим, че ръководителят на Съвета е положил толкоз труд, с цел да покаже уважението си на задачите европейски институции към нашата история, към нашия народ, към всички вас, които толкоз старания са положили.

И това, че през днешния ден сме дружно - и президентът, и вицепрезидентът, и ръководителите на парламентарните групи. Имаме шест месеца да поставим старания освен за България, тъй като - да, от една страна, ние би трябвало да бъдем неутрален модератор в договарянията, само че в това време би трябвало да създадем по този начин, че и за всеки българин да остане чувството, че Европейският съюз прави нещо и за него.

Днес имах няколко часа диалози с огромните европейски медии и няколко часа с Доналд Туск. Тревогата във въпросите, паниката във всички, е огромна. През тези 6 месеца има доста събития, които да стартират, други да се развият, трети да завършат.

Кохезионната политика – 10 милиарда евро по-малко в европейския бюджет. Изключително огромни проблеми в района. В Крим нещата не се вземат решение. Нашите огромни съседи, както президентът сподели, доста старания би трябвало да се положат. Дори страни като Словения и Хърватия, през днешния ден медиите доста питаха за спора там, член 7 за Полша – по кое време и по какъв начин ще се стартира, … във времето разногласието сред Комисията и Полша.

Западните Балкани – това, което говорихме и което фактически имаме шанса да придвижим напред, вярата на народите на Западните Балкани, земеделската политика, киберсигурността, ПЕСКО - общоевропейска защита. Не знам от коя страна първо да го сложа – миграционния поток и оправянето с миграционната рецесия, която продължава да разделя и то грубо съюза. И всичко това е в тези 6 месеца наше председателство. Трябва да се отворят доста въпроси и доста отговори да се дадат.

Използвам случая - и от канцлера на Австрия Себастиан Курц - през днешния ден се разбрахме по този начин да действаме с Комисията, с Европейския съвет, с Европейския парламент, че 2018 година двете ръководи на България и Австрия да вървят по този начин, че да има оптимално последователност на тематиките, които започваме ние.

Спирам, тъй като дублирам, дано да се насладим още един път на тази изключителна - в моя живот такава тирада като на Доналд Туск не съм слушал - не ми е било толкоз прелестно и по никакъв метод не желая да се отдалечаваме от нея.

Да ни е сполучливо председателството, да създадем нещо и за България, и за Европа със скромните си благоприятни условия, които имаме.

Още един път добре пристигнали на всички. Успешно председателство!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР