България планира засаждане на 100 млн. дървета до 2030 г.

...
България планира засаждане на 100 млн. дървета до 2030 г.
Коментари Харесай

Сандов: Планираме засаждане на 100 млн. дървета до 2030 г.

България възнамерява засаждане на 100 млн. дървета до 2030 година Това стана ясно през днешния ден на министерска конференция в Страсбург, проведена от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, отдадена на 30-ата годишнина от основаването на мрежата НАТУРА 2000.

Министър Борислав Сандов e показа пред сътрудниците си инициираната от него национална акция по залесяване посредством засаждането на 100 милиона дървета до 2030 година, научи Moreto.net

„ По този метод България се причислява към акцията на Европейската комисия за засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 година в границите на Европейския съюз. Засаждането ще бъде проведено освен в горски територии, а и около пътища, в градовете и крайградските региони, както и в територии, които са аграрни. Това е значима стъпка освен в битката с климатичните промени, само че също е част от напъните ни за опазване и възобновяване на биоразнообразието и за възстановяване качеството на въздуха “, посочи министър Сандов.
В своето изявление министър Сандов означи, че мрежата НАТУРА 2000 има основна роля за запазване и стабилно ръководство на значимите за биологичното многообразие територии и типове, само че също извършва и значима функционалност в обществен и стопански аспект.

Той напомни, че България е измежду страните с най-голям % предпазени зони в Европа - близо 35% от територията на страната попада в обсега на мрежата НАТУРА 2000, като това е освен доказателство за извънредно богатото ни биологично многообразие, само че и тежка отговорност за опазването и устойчивото му ръководство. Посочено беше, че България към този момент подхваща стъпки, които са директно свързани с задачите на Стратегията на Европейски Съюз за биоразнообразие до 2030 година Като съответен образец министърът посочи оповестяването на строга отбрана на 10% от горските местообитания в НАТУРА 2000. Тази акция, извършена в близко съдействие с неправителствения бранш, получи и Европейската премия на жителите за НАТУРА 2000.

В рамките на Конференцията министрите одобриха и декларация „ Ключът към триумфа “, в която главен акцент е подложен върху нуждата от незабавен отговор на световните провокации, пред които сме изправени и които са свързани както със загубата на биоразнообразие, по този начин и със сериозните последствия от климатичните промени. „ За да успеем да върнем природата в живота си и да подсигуряваме, че биологичното многообразие в Европа е на път да бъде възобновено до 2030, би трябвало доста да подобрим използването на законодателството на Европейски Съюз за запазване на природата, да понижим натиска върху природата и да подкрепим въвеждането на практики, съвместими с устойчивото потребление на биоразнообразието “, се показва в декларацията.

Преди 15-ата Конференция на страните по Конвенцията за биологичното многообразие (Кунмин, Китай, 2022 г.) министрите приканиха националните, районните и локалните управляващи, неправителствените организации, бизнеса, учените, младежите и всички жители да се причислят към една от огромните международни обединения, които работят за повишение на осведомеността за потребността от запазване на биоразнообразието – High Ambition Coalition for Nature and People (Коалиция за мощна упоритост за природата и хората).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР