България пее е инициатива на Български хоров съюз за популяризиране

...
България пее е инициатива на Български хоров съюз за популяризиране
Коментари Харесай

VI Национална хорова инициатива „България пее”

„ България пее ” е самодейност на Български хоров съюз за разпространение и слагане на хоровото пеене във фокуса на публичното внимание.

 Осъществява се за първи път през 2016 година на територията на цялата страна с поддръжката на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи.

В самодейността „ България пее “ може да се включи всеки български хор, без значение от типа, репертоара, числеността и мястото му на активност, който демонстрира предпочитание и поддържа концепцията и задачите на плана, без значение неговата яснота – разбъркан, камерен, еднообразен, детски, църковен, училищен или национален.

Инициативата започва преди 6 години от 15-ти до 17-ти април 2016 година на територията на цялата страна. С нея беше маркирано началото на честванията, отдадени на 90-годишнината от основаването на Българския хоров съюз. Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство. Да показа хубостта, благосъстоянието и колорита на хоровото майсторство в България по нов метод и в нов мащаб. Да сплоти хоровете от страната в името на обща концепция. Да показва капацитета и желанието за развиването на българските хорове у нас.

Хоровите колективи са дейни участници в културния живот на България.

Те дават своето изкуство безрезервно и откровено, и заслужават обществото да им се отплаща с внимание и грижа

Шестото издание на „ България пее ” ще се организира от 15-ти до 17-ти април 2022 година.

Програмата в град Пловдив включва едни от най-известните хорове в България и ще се организира в три дни:

Петък, 15ти Април, 18:30 концертна зала АМТИИ

1. Детска вокална групировка “Омайниче “, дир. Таня Орманова

2. Хорови обединения НМУТИ, Пловдив дир. Анастасия Баткова

3. Камерен хор „ Иван Спасов “, дир. Гергана Люцканова

4. Женски хор „ Тримонциум “, дир. Ваня Атанасова

5. Студентски хор ПОМ, дир. Яна Делирадева

6. CAPPELLA ANIMA, дир. Станимира Манолова

7. АКХ “Гаудеамус “, АМТИИ, дир. Весела Гелева

8. Академичен национален хор АМТИИ, дир. Костадин Бураджиев

Събота, 16ти Април, 11:00 концертна зала АМТИИ

1. Подготвителна групировка Хорова школа „ Стефка Благоева “, дир. Борислава Благоева

2. Хор на пловдивските момчета, Хорова школа „ Стефка Благоева “, дир. Милка Толедова

3. Девическа хорова групировка „ Евмолпея “, дир. Алия, Хансе

4. Младежка групировка Хорова школа „ Стефка Благоева “, дир. Борислава Благоева

5. Мъжки хор „ Стефка Благоева “, дир. Милка

6. Вокална студия при НЧ „ Паисий Хилендарски-1870″, гр. Балчик, дир. Валентина Георгиева

7. Детски хор „ Орфей “, Хасково, дир. Елена Цветкова

Събота, 16ти Април, 18:00 концертна зала АМТИИ

1. Хор „ Детска китка “, в програмата музика на френския композитор Габриел Форе, Реквием, Ave verum corpus, Tantum ergo и Maria, Mater gratiae, Надежда Кузманова – орган, Владимир Ников и Кристина Карабельова – солисти

Яна Делирадева – диригент

АНОТАЦИИ НА УЧАСТНИЦИТЕ:

Академичен камерен хор ”Гаудеамус ” при АМТИИ ”Проф. Асен Диамандиев ”-Пловдив.

Диригент: Весела Гелева Хормайстор: Диана Райчинова

Академичният камерен хор „ Гаудеамус ” е основан през 2006 година от проф. доктор Весела Гелева. В своята 15-годишна история хорът е осъществил е голям брой независими концерти с ортодоксална, кантатно-ораториална и световна музика от разнообразни жанрове и столетия, записи за Еврорадио, премиерни осъществявания на хорови произведения и други Съставът има многочислени участия в редица национални и интернационалните хорови фестивали и състезания във Франция, Англия, Италия, Полша, Чехия, Унгария, Гърция, Македония и други и е притежател на премията “Музикант на годината ” – категория „ Ансамбъл ” на Allegro vivace

Академичният национален хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив е студентски национален хор. Основан е през 1972 година с откриването на компетентност „ Народни принадлежности и национално пеене ”.

Хорът има необятен набор в стиловата палитра на своя репертоар – от авторски национални песни от разнообразни райони на страната до полифонични аранжименти, авторски композиции, построени с авангардни изразни средства (включително алеаторични и сонорични), остарели православни песнопения и други.).

Успехът на публиката в многочислените му концерти в страната и чужбина (Белгия, Швейцария, Италия, Франция, Русия, Финландия, Полша и др.) е извънреден.

Ръководители на хора са били:

Проф. Асен Диамандиев (1972-1975), положил основите на професионалното израстване на състава;

Доц. Стефан Мутафчиев (1975-1981), с който се свързват първите сполучливи изяви на хора;

Проф. Василка Спасова (1981-2004), под чието управление хорът отбелязва блестящи достижения и интернационална популярност.

От есента на 2004 година хорът се управлява от професор доктор Костадин Бураджиев.

Най-голямото самопризнание за високия си професионализъм хорът получава на 5-та международна хорова олимпиада в Грац, Австрия, през 2008 година, като завоюва златен орден и купа Световен първенец в категория Фолклор. За този триумф е почетен с националната премия в региона на музиката „ Кристална лира ” от СБМТД, Министерството на културата и Радио FM+. Академичният национален хор бе отличен и с грамота на Министерството на културата за огромния принос в развиването на българската просвета. През 2011 година в Грац, Австрия хорът завоюва Grand Prix в региона на хоровата музика. През 2021 година става притежател на Златна премия от международния хоров конкурс в Хонг Конг, Китай.

В началото на 2007 година хорът записва първия и единствен компактдиск с композиции на композитора Красимир Кюркчийски „ Български фолклорни хорови шедьоври ”, през 2011 година – CD „ Live in Concert ” с композиции на Ст. Мутафчиева, Кр. Кюркчиски, Н. Стойков, Ив. Спасов, Н. Кауфман, К. Стефанов, а през 2014 година CD “Магията “.

Детска Вокална Формация “Омайниче “, диригент Таня Орманова

ДВФ “Омайниче ” е основана през 1995 г.в гр. Пловдив. От основаването на групировката до през днешния ден,художествен началник и диригент е Таня Орманова.

Репертоарът включва детски занимателни песни, хорови творби,обработки

на български национални песни, известна музика. ДВФ “Омайниче ” е осъществила сполучливи участия в Македония, Гърция, Турция, Италия,

Испания, Франция, телевизионни и радио записи, притежател на награди от Съюз на Българските Композитори, голям брой плакети и оценки от участия в интернационалните и национални конгреси. ДВФ “Омайниче “ се утвърди като школа за образование и обучение за децата,даваща им самочувствие,

религия и фантазии посредством езика на музиката и песента! Таня Орманова и ДВФ ”Омайниче ” имат вяра в своя лозунг „ С ария и любов творим положително ”!

Камерен хор „ Иван Спасов ”

Диригент – Гергана Люцканова-Петрова, Хормайстор – Росица Димова

Камерен хор “Иван Спасов ” е основан през 1979г. като Пловдивски юношески камерен хор от доцент Никола Липов. През 1999г. със единодушието на фондация „ Проф. Иван Спасов “ хорът получава правото да носи името на един от най-забележителните персони в новата културна история на България. От 2000г. диригент на хора става Гергана Люцканова- Петрова, а негов хормайстор от 1999г. е Росица Димова.

Хорът има зад тила си богата история. Многократно взе участие в влиятелни национални фестивали. Лауреат е на многочислени награди Осъществил е концертни турнета в съвсем цяла Европа – Италия, Испания, Франция, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Гърция, Македония, Полша, Русия, Румъния.

Репертоарът на хора е доста разнороден и включва композиции от ІХ до ХХІ век в разнообразни стилове и жанрове.

МЪЖКИ ХОР „ СТЕФКА БЛАГОЕВА “ при Община Пловдив

Десет години след основаването си, Мъжки хор „ Стефка Благоева ” има голям брой сполучливи участия в национални и интернационалните фестивали и състезания, измежду които за отбелязване са фестивалите в Поморие, Ямбол, Пловдив, Дупница и София, Солун, както и състезанието „ Музика и море “ в Паралия Катерини – Гърция, където печели първа премия за еднородни хорове, първа премия за осъществяване на църковнославянско песнопение, както и Голямата премия.

Хорът има и редица театрални изяви, като концерт с присъединяване на световноизвестния бас Паата Бурчуладзе, както и в театър на операта „ Набуко “ от Джузепе Верди на Държавна опера Пловдив.

Понастоящем диригент е МИЛКА ТОЛЕДОВА, а хормайстор и корепетитор е ЮЛИЯ ПЕТРОВА.

за Подготвителен хор на момчетата “Стефка Благоева “

при ЦПЛР-ОДК,гр.Пловдив

Това са МОМЧЕТА НА ВЪЗРАСТ ОТ 6 до 10 години, от другите учебни заведения на Пловдив, които доста ОБИЧАТ да пеят.

Независимо,че са най-малките участници на хорова школа “Стефка Благоева “ те имат своите независими концерти и участия в културния живот,не единствено в нашия град а и в страната и чужбина.

Младежки хор към НУМТИ „ Добрин Петков “ е формиран от възпитаници от осми до дванадесети клас.

Детски хор към НУМТИ „ Добрин Петков “ е формиран от възпитаници от пети до седми клас.

Дейността на Младежкия и Детския хор е част от наложителната образователна стратегия в НУМТИ „ Добрин Петков “ в прогимназиален и гимназиален стадий на образование. Репертоарът на двата състава е разнороден и включва творби от разнообразни столетия и разнообразни композитори – както български, по този начин и задгранични.

“Пеещите малчугани “ е детски хор към НУМТИ „ Добрин Петков “. Съставен е от възпитаници от първи до четвърти клас. Инициатор на основаването на хора през 2016 година е Николета Енева. Дейността на „ Пеещите малчугани “ е извънкласна и не е част от наложителната образователна стратегия. Репертоарът на хора включва детски песни от български композитори.

Диригент на трите състава: Анастасия Баткова

Корепетитор на трите състава: доктор Злателина Коларова

Детско-девическа хорова групировка „ Евмолпея “ е основана през 2006 година по самодейност на доцент доктор Рада Славинска и Арт мениджъра – Ганка Янкова. През годините хорът е осъществил десетки задгранични турнета. Той е годишен участник в разнообразни интернационалните фестивали и конгреси. Хор „ Евмолпея “ е притежател на званието „ Посланик на благосклонност “ и се включва интензивно в разнообразни благотворителни акции. Репертоарът включва стилово и жанрово разнородни песни – от госпъли, спиричуъли през ренесансови, типичен, сантиментални, модерни творби до фолклор и църковни песнопения. Понастоящем ръководители на хора са Алия Хансе – диригент, Йорданка Иванова – пианист. От 2021 година хорът е част от ЦПЛР ОДК–Пловдив.

ХОР НА ПЛОВДИВСКИТЕ МОМЧЕТА „ СТЕФКА БЛАГОЕВА “

при ЦПЛР Общински Детски Комплекс – Пловдив

В продължение на 45 години Хорът на пловдивските момчета „ Стефка Благоева “ при ЦПЛР ОДК – Пловдив развива дейна концертна активност. Изнесъл е повече от 1500 концерта в България и отвън рамките ѝ. Участва в концерти със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри, в телевизионни излъчвания и в оперни спектакли: „ Тоска ”, ”Кармен ”, „ Хензел и Гретел ”, „ Кармина Бурана ”, „ Атила “, „ Турандот “ и други Осъществил е концертни турнета и участия в интернационалните музикални фестивали и състезания в България, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Турция, Гърция, Русия, Украйна и други

Успехите на хор „ Стефка Благоева ” са резултат от креативното съдействие на диригента Милка Толедова с Юлия Петрова – пианист и хормайстор.

Хор на Пловдивските младежи „ Стефка Благоева “

При ЦПЛР-ОДК,гр. Пловдив

Младежкият хор е естественото продължение на емблематичния за гр. Пловдив

Хор на Пловдивските момчета “Стефка Благоева “. Това са порасналите момчета от детския хор, завоювали доста награди от наши и интернационалните фестивали и състезания.

През далечната 1981г.основателката госпожа Стефка Благоева,съвместно с диригента Теодосия Панкова основават и Младежки хор, в него вземат участие младежи на възраст от 15 до 25 години. Под диригентството на Теодосия Панкова Младежкия хор осъществя сполучливи концертни изяви и участия в хорови фестивали в България,Швеция,Португалия, Италия, Белгия,Македония и други.Носител е на втора премия от МХФ в гр. Тортона,Италия/1995г./.

От м. май 2019год. диригент и на Младежкия хор е Борислава Благоева, клавирен акомпанимент и хормайстор е Зарина Гетоева.За късото време, в което са екип, те съумяват да приготвят хора и той взима присъединяване в няколко интернационалните фестивала-ММФ “Тримонтиада “-гр. Пловдив, Античен театър/2019г. -участие за Европейската столица на културата/,; Xти МХФ “Черноморски звуци “-Балчик, /м. юни 2021г./; 12тото издание на ММФ “Осанна във висините “-гр. София/м. май 2021г./ ; 6тото издание на Националния фестивал на коледната и новогодишна песен-Хасково, м. декември 2021г.

Сега се показват пред вас в самодейността на БХС-„ България пее “, следва им присъединяване в ММФ за православна музика “Достойно есть “ в гр. Поморие, а през м.юли и в плана на фондация „ Дарби “-България-Норвегия пеят и други

Детски хор „ Орфей ” е основан през 1977 година. За своето 40 годишно съществувание е изнесъл над 650 концерта в страната и чужбина, като е осъществил турнета в Европа и Азия.

Орфейци са лауреати на награди от наши и интернационалните състезания и фестивали във Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище, София, Несебър, Лорет де мар, Виена, Даугавпилс и Пекин.

„ Орфей ” е първият български хор, включен в международния хоров фестивал за мир – Виена, където артистите имаха концерт в Златната зала на Виенската филхармония – Musikverein и единственият български хор, участващ във фестивалите в Пекин и Шанхай на The China Soong Ching Ling Science&Culture Center for Young People.

Съставът и неговият диригент са носители на званието „ Основател на Детският хор на България ”, присъдено им от Български хоров съюз. Хорът е измежду финалистите на първото в България риалити за хорове, проведено от „ Шоуто на Слави “ и телевизия Btv.

Детски хор „ Орфей ” е притежател на „ Златна значка ” на Българския хоров съюз, „ Сребърна лира ” от Съюз на музикалните и танцови дейци в България, а за 40 годишнината бе почетен и със „ Златна лира ” на СМТДБ.

Настоящ диригент на хора е Елена Цветкова – ученик на АМТИИ – Пловдив от класа по класическо пеене на проф. В. Александрова и по хорово диригентство на доцент Кр. Четинян.

Елена Цветкова е притежател на „ Златна лира ” на СМТДБ, Златна значка на Български хоров съюз и е наградена с Почетна грамота за „ Принос във вокалната педагогика ” на Сдружение „ Евтерпани ” – София. Тя е секретар на Български хоров съюз и основател и уредник на единствения в България Национален фестивал на коледната и новогодишната ария.

CAPPELLA ANIMA

диригент Станимира Манолова

CAPPELLA ANIMA e основана през юни 2014 година като Камерна Вокална Формация.

Година по-рано някои от артистите в нея под управлението на доцент Крикор Четинян и асистент –диригент Станимира Манолова вземат участие в Международния фестивал на Камерната музика – Пловдив, юни 2013 година През ноември същата година по покана на Българското Национално Радио те реализират концертен запис, излъчен пo Би Би Си в границите на великденските музикални радиопредавания, 2014 година

Камерната Вокална Формация взе участие в Гала концерт на световноизвестния бас Паата Бурчуладзе в границите на фестивала OPERA OPEN – Античен спектакъл Пловдив, юни 2014.

В Европейската нощ на музеите и галериите групировката показва два свои проекта–Вечерна серенада „ Музика преди и след залез ”, май 2015 година и „ Вдъхновения ”, май 2017 година

С концерта „ Където любовта… ” през декември 2016 година Камерната вокална групировка става част от програмата Опера Бутик на Държавна опера Пловдив.

През 2016, 2017, 2018, 2019 и 2021 година се причислява към концертите на Националната самодейност на Българския хоров съюз „ България пее ”.

През 2020 година групировката приема името CAPPELLA ANIMA.

Репертоарът на състава обгръща творби от епохата на барока и романтизма, ортодоксална музика, творби от модерни създатели, някои от които премиерни за България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР