България оттегли кандидатурата си за домакинство на световната среща на

...
България оттегли кандидатурата си за домакинство на световната среща на
Коментари Харесай

Юлиан Попов пред Politico: България се отказа в полза на Азербайджан за домакинство на конференцията COP29

България отдръпна кандидатурата си за домакинство на международната среща на върха по въпросите на климата през идната година, като по този метод даде опция конференцията да се организира в богатия на нефт Азербайджан, написа европейската редакция на Politico .

Българският министър на околната среда Юлиан Попов e декларирал пред европейската медия, че страната е изпратила писмото си за отдръпване в петък (8 декември) вечерта, един ден откакто Армения се отхвърли от устрема си да бъде хазаин на COP29 и поддържа Баку.

" В духа на положителната воля и в името на сполучливото осъществяване на конференцията за климата, чийто хазаин е Източноевропейската група, Република България отдръпва кандидатурата си за домакинство на COP29 ", се показва в изказване, изпратено след това от българското министерство на околната среда. " Поради това предоставяме своята поддръжка за кандидатурата на Република Азербайджан. "

Ден по-рано, преди оповестяването на решението, Попов съобщи в изявление за Politico: " Нашата позиция е, че се интересуваме от процеса. В момента, в който сме уверени, че в случай че се оттеглим, процесът ще завоюва, ще го създадем ".

Кандидатурата на Баку към момента се нуждае от формалното утвърждение на други страни. Сега обаче Азербайджан е единственият останал претендент за хазаин на COP29, което значи, че срещата на върха за климата евентуално ще се организира в петролна страна за две следващи години.

Тазгодишният хазаин, Обединените арабски емирства, е седмият по величина производител на нефт в света. Азербайджан не е в топ 20, само че страната и нейният автократичен режим са мощно подвластни от продажбите на петрол и газ, които съставляват над 90 % от износа ѝ.

" Отново петролна страна ", написа в SMS един отчаян чиновник от източноевропейска страна. " Светът в никакъв случай няма да стане зелен. "

Баку евентуално ще получи и поддръжката на Русия, с което ще се преодолее политическата невъзможност, която остави COP29, огромната среща на върха, на която страните ще договарят нова финансова цел за подкрепяне на разрастващите се страни, в застой в продължение на месеци.

Конференцията се организира на ротационен принцип сред петте районни групи на Организация на обединените нации, а идната година се чака Източна Европа. Русия обаче блокира семейството на страни от Европейския съюз като България в явно възмездие за глобите на Брюксел против Москва поради нахлуването ѝ в Украйна.

В същото време Армения и Азербайджан, които водеха война, вследствие на която Баку си върна отделилия се район Нагорни Карабах това лято, постановиха несъгласие върху кандидатурите си. Източноевропейският блок от 23 страни би трябвало да откри консенсус, като по-късно всички страни членки на конференцията на Организация на обединените нации за климата ще подпечатат решението на групата. Следващото съвещание на Източноевропейския блок ще се организира в събота.

Първоначално договарянията в Дубай не способстваха за излизане от задънената улица, като провокираха оферти в последния миг от други страни, в това число Сърбия и Молдова.

Но в четвъртък двете враждуващи съседки подписаха съглашение като част от по-широките старания за реализиране на спокойно съглашение. В взаимно изказване Армения съобщи, че ще поддържа кандидатурата на Азербайджан за COP29, а двете страни обявиха, че ще освободят военнопленниците.

В изказването се показва, че двете страни " в действителност се надяват, че другите страни от източноевропейската група също ще поддържат кандидатурата на Азербайджан за домакинство ". По-рано в петък представителят на Министерството на външните работи на Азербайджан Айхан Хаджизада съобщи: " Не съм склонен с това: " Русия също поддържа нашата кандидатура. "

Европейски Съюз приветства съглашението, като ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел похвали развиването като " огромен пробив ". През миналата година блокът купуваше повече газ от Азербайджан, с цел да прекъсне зависимостта си от съветските изкопаеми горива.

В азербайджанския павилион на COP28 в Дубай страната посочи напъните си да влага във възобновими енергийни източници и в природата. На екран в центъра на изложбената зала бяха показани поредност от слайдове, като един от тях гласеше: " Карабах е първият район в Азербайджан, който реализира " чиста нула ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР