България отново може да има космонавт и то още догодина.

...
България отново може да има космонавт и то още догодина.
Коментари Харесай

Готвят наш летец за Космоса догодина. Нужни са 60 милиона долара

България още веднъж може да има космонавт и то още следващата година. Това стана ясно в предаването, където гостува кап. Николай Калайджиев. Той се завърна у нас, откакто реализира полет " задача Шенген ". Целта бе да обиколи по въздух множеството страни, които са част от Шенгенското пространство. Инициатор на плана е Асоциацията на българската авиационна промишленост (АБАИ). Една от главните хрумвания е да се разпространяват изгодите от свободното напредване.

" Направих го с дребен аероплан, с който летях всеки ден приблизително по 7 часа и 20 минути или общо 29 часа за четирите дни. Направих една десета от нальота, който имам за осем години. Правя тези достижения, с цел да се види какви българи има и страната да стане част като авиационен център, дори и дребен галактически център в Европа ", сподели той.



Той държи няколко върха, в това число 1111 поредни 360-градусови завоя със аероплан.

В студиото бе и ръководителят на Асоциацията на българската авиационна промишленост Тодор Иванджиков, който разкри, че кап. Калайджиев се е прицелил в Космоса.

" В момента сме в доста съществени договаряния с галактически компании. След тези върхове, които реализирахме, безусловно влязохме в полезрението на галактическите компании и сега ме търсят непрекъснато ", показа Калайджиев.



" Това е доста горещо още,  по което работим. От преди два дни съм част от една група, създадена  от министърката на нововъведенията и развиването Милена Стойчева, където ще се занимаваме с Космоса и какво България би трябвало да направи още веднъж, с цел да влезе назад в тази група за космонавтика. Министърката ни събра и започваме да работим за космонавт, спътници и други неща, които да прибавяме към това семейство. Имаме фрагментите, имаме опциите, би трябвало ни финансовата поддръжка на страната. След четвъртия международен връх, където и CNN и BBC, всички се заинтересуваха от Николай, към нас има интерес от хората, които изстрелват совалките и установяват кои са годни и от кои страни. Той към този момент е във фокуса им, към този момент има приказки. Много се надявам през идната година да изпратим нашия идващ космонавт ", сподели Иванджиков.

" Питаха ме дали мога, аз споделих ОК. Там ми обясниха какъв брой време ще продължи задачата, коя дата се възнамерява за осъществяването на задачата и какъв брой време ще е подготовката. Подготовката ще е към шест месеца съответно за мен, другояче дългият интервал е девет месеца. Свързана е с техниката на боравене вътре в самата совалка, в безтегловност. Аз летателните умения и физическите благоприятни условия си ги имам, там няма какво да упражнявам, по-скоро теоретични неща. Може да ме оставят примерно една седмица в пустинята с една раничка с много малко неща и да се оправям. Аз съм едно от обсъжданите имена, не съм определен още ", изясни той.

" Отива се за две седмици в Космоса, където им се дава задачата да изследват разнообразни аспекти от медицината и науката. Там ще изследват неща, с които човечеството да се усъвършенства. Примерно за здравето ", разясни Иванджиков. 

Той добави, че са нужни доста пари, с цел да се реализира това нещо: " Много пари са нужни. 60 милиона $ някъде е сумата, тъй като е американска стратегия ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР