България отново е силно затруднена да охранява въздушното си пространство

...
България отново е силно затруднена да охранява въздушното си пространство
Коментари Харесай

България скоро може да търси кой да й пази небето

България още веднъж е мощно затруднена да охранява въздушното си пространство и доста скоро може да търси помощ от непознати страни, в случай че не бъдат взети незабавни ограничения. България продължава да пази небето си със руските изтребители МиГ 29, чиято поддръжка в последните години непрестанно е на ръба.

Най-сериозният проблем все още обаче е неналичието на изправни радари. За казуса се знае от години, само че рецесията към този момент се е изострила.

Радиолокационните комплекси от главния съставен елемент на системата за наблюдаване на въздушното пространство работят с частични неизправности и към този момент са занижени главните им механически параметри. До това състояние се стигна, откакто от 2009 година не са осъществявани доставки на аварийни елементи и не са осъществявани поправки според техническите условия на тези радари.

“В кратковременен проект, съществува действителен риск от неспособност за обезпечаване с радиолокационна информация на системата за командване и ръководство на Военновъздушните сили. Това ще докара до неспособност за осъществяване на дилемите по контрола и защитата на въздушното пространство в народен и съюзен аспект и застрашаване сигурността на полетите на авиацията “ , предизвестяват от военното министерство.

МО приготвя план за закупуването на нови радари, само че все още няма изясненост по кое време той може да се осъществя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР