България отново е на 15-о място по брой на висящи

...
България отново е на 15-о място по брой на висящи
Коментари Харесай

България е на 15-о място по дела пред съда в Страсбург

България още веднъж е на 15-о място по брой на висящи каузи пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ), излиза наяве от признатия в сряда систематизиран отчет по осъществяването на решенията на съда.

Срещу България в Страсбург са водени общо 623 каузи през 2017 година На този декор челните позиции в отрицателната ранглиста се заемат от Румъния (9900), Русия (7750), Турция (7500) и Украйна (7100). Срещу България се водят близо 15 пъти по-малко каузи, в сравнение с против Румъния, при 2.5 пъти по-малко население.

Преди две години България непроменяемо бе в първата десетка на страните с най-вече каузи пред Европейски съд по правата на човека. Спадът в класацията стартира с филтрирането на делата от самия съд в Страсбург и с въвеждането на вътрешни механизми за компенсиране на жертвите на бавното правораздаване. Така голяма част от жалбите към този момент не отива в Страсбург, а в българския правосъден инспекторат.

" Тези данни удостоверяват наклонността за понижаване на броя на висящите тъжби против страната и откакто години наред страната ни е заемала сред седмо и девето място в тази ранглиста, през последните седем години тя трайно е отвън 10-те страни с най-вече тъжби пред Европейски съд по правата на човека “, се споделя в разбора на държавното управление.

През 2016 година България отново е заемала 15-а позиция по висящи каузи пред съда в Страсбург, само че делата са били тъкмо 100 повече, в сравнение с през предходната година.

От позиция на присъдите, България има съществени проблеми със правосъдния надзор при експулсиране на чужденци на съображение отбрана на националната сигурност, полицейското принуждение и противозаконното потребление на специфични разследващи средства

Докладът за делата пред съда в Страсбург се изготвя от министъра на правораздаването, приема се от държавното управление и се внася в Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР