България отново бе тласната към политическа несигурност. Ще има ли

...
България отново бе тласната към политическа несигурност. Ще има ли
Коментари Харесай

Има ли срок, в който трябва да бъде гласувано правителството?

България още веднъж бе тласната към политическа неустановеност. Ще има ли държавно управление или отиваме на следващите предварителни избори се питат мнозина?

След като на 5 март акад. Николай Денков депозира оставката си и беше гласувана ден по-късно, започнаха договаряния сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за така наречен ротация. Няма потребност да припомняме детайлности към тях, само че все още те са в задънена улица.

Този понеделник претендентът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел получи от държавния глава Румен Радев първия изследователски мандат. Тя го върна изпълнен ден по-късно и към този момент има издаден Указ от президента.

До включването му в програмата на Народното събрание и гласоподаване в зала в първия пленарен ден не се стигна. Причината - няма съгласие = няма болшинство, сглобката е на трупчета. 

Какво обаче следва? Има ли период, в който Народното събрание е длъжен да гласоподава проектосъстава на Министерския съвет или може да си караме с държавно управление в оставка до безспир? Отговор на този въпрос  " Фокус "  потърси от преподавателя по Конституционно право проф. Пламен Киров.

За медията ни той сподели, че в Конституцията няма очакван период, в който народните представители би трябвало да гласоподават. Но въпреки всичко в правото има предписание за " рационалния период ", който, по думите му, в тази ситуация е подходящо да е в границите на седмица.

Ще сглобят ли болшинство за кабинет с първия мандат и България ще има втората жена министър председател в историята си или отиваме към избори, следва да забележим в идните дни? А дали е допустимо и дежа-вю на Тройната коалиция от 2005 година?
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР