България отдавна търси своето вдъхновение, но някак все не успява

...
България отдавна търси своето вдъхновение, но някак все не успява
Коментари Харесай

Златната рибка на Бургас се нарича Десислава Белова

България от дълго време търси своето ентусиазъм, само че някак все не съумява да го откри. А то е на всички места към нас - единствено би трябвало да създадем изпитание да го забележим.
Младата вяра на бургаското плуване Десислава Белова е родена през 2008 година. Започва да тренира плуване 2016 година в ПК " Черноморец Бургас ". Там се случва една неповторима среща - с треньорката Люба Панайотова. Тя освен я учи да плува, само че за една година прави от нея двукратна републиканска шампионка.
Първото ѝ публично съревнование е през април 2017 година. До края на същата тази година Десислава извоюва 23 златни, 9 сребърни и 2 бронзови медала, има шест най-хубави достижения за възрастта си " Златна рибка " /9-годишни/ на шампионата " Замората " и печели всички четири купи за най-хубав играч в конкуренциите, където е връчван подобен приз. През 2018 година Десислава се състезава със своята възраст и с по-малки (2008-2009г.) и в самостоятелните си стартове няма орден, друг от златния – единадесет надпревари – 44 златни медала, 1 сребърен и 1 бронзов от щафетни плувания, а конкуренцията остава надалеч след нея. В сбирката си към този момент има нови 9 купи за най-хубав играч.
Най-впечатляващото показване за 2018 година е провелият се при започване на месец ноември 20-ти юбилеен шампионат " Замората ", където златният тандем сред треньора Люба Панайотова и плувкинята Десислава Белова завоюва 9 трофеи и усъвършенства 6 най-хубави достижения при 10-годишните. Силните и резултати на 50 метра свободен жанр, тил и бътерфлай, както и 200 метра съчетано плуване към този момент оглавяват и балканската класация за нейната възраст.
Кое е момичето, което стои за купите и медалите и за какво се отхвърля от художествената гимнастика в интерес на плуването? За Actualno.com споделя дребната, амбициозна и чаровна Десислава Белова.

Кога и по какъв начин се озова в залата, на какъв брой години беше, когато стартира да спортуваш?
Когато бях на четири години, мама ме заведе да виждам сестра ми по какъв начин тренира художествена гимнастика. Видях по какъв начин загряват, по какъв начин играят на килима, по какъв начин се разтягат и на идващият ден се записах.

Семейството ти ли е повода да се насочиш към спорта? Разкажи ни за тях.
Имаме дребна фамилна компания и тати е шефът. Майка ми е някогашна плувкиня и занаятчия на спорта. Сега тя е ветеранка.
Хората виждат крайния резултат, радват се на медалите и издигането на българския байрак по време на награждаването на спортистите, само че какви старания полагаш, с цел да бъдеш първа?
Всеки ден съм на тренировки също по този начин и в събота. Плувам по четири-пет километра дневно. Има тежки серии, по тази причина би трябвало да имаш устойчивост.

Кога разбра, че би трябвало да смениш художествената гимнастика с плуването?
Това стана внезапно. Мама ме водеше на подготовка и аз и споделих, че към този момент не ми се върви на художествена гимнастика. Също видях какъв брой доста медали продължава да носи тя от ветераните-плувци. На идващият ден се записах на плуване.
Това твое решение има ли това връзка с обстоятелството, че Бургас е морски град и тук всеки би трябвало да може да плува добре?
Не, няма. Аз просто желаех да съм плувкиня.

Кой е в този момент твоя клуб и треньор? Кои са хората на които си признателна – теньори, учители?
Сега клубът, в който съм е " Черноморец – Бургас ". Треньорката ми се споделя Люба Панайотова. Тя ме научи да плавам и тя ме направи републиканска шампионка за една година.
Имаш ли обичани медали и победи?
Всички медали са ми обичани, тъй като са нужни доста тренировки и би трябвало устойчивост, с цел да успееш. Освен това всички победи са сложни, тъй като би трябвало доста тренировки и доста пот.
По време на тренировките и надпревари несъмнено се случват и разнообразни забавни обстановки. Разкажи ни някоя от тях.
През 2017 година в една и съща дисциплинираност – 50 метра свободен жанр, аз станах републиканска шампионка при най-малките във възраст " Златна рибка ", а мама стана републиканска шампионка при най-големите, ветераните в пета група, само че моето време беше с пет стотни по-добро от нейното.
Разкажи ни, за твоите занимания отвън спорта? Имаш ли обичани предмети в учебно заведение?
Извън спорта обичам да чувам музика. Моите обичани предмети са " Математика ", " Човек и общество " и часовете по физическо.
На кои световноизвестни спортисти се възхищаваш?
Възхищавам се на Антъни Иванов, Таня Богомилова, Майкъл Фелпс, Марк Шпиц, Петър Стойчев, Тодор Тодоров от моя тим, Ребека Сони и други.

Спортът ли ще продължава да бъде номер едно в твоя живот?
В бъдеще се виждам още веднъж като плувкиня. Ще не преставам да отивам на надпревари.
Усилията на треньора Люба Панайотова трансформират цялостната със състезателен хъс и сила Десислава Белова в двукратна републиканска шампионка. Година по-късно идват и първите върхове. Сега против нейното име /за десетгодишни/, има записани 10 от 13 вероятни върха, а в категорията деветгодишни, върховете са 6. Всички тези достижения дават късмет Десислава да бъде номинирана във фондация " Димитър Бербатов " за съумелите деца на България, като сега тече гласоподаване във Фейсбук.
Нека всички, които се радват на достиженията на бургаската плувкиня, да я поддържат, с цел да продължи да се развива и постоянно да плува - единствено напред. Екипът на Actualno.com ѝ го пожелава откровено!

Материал на Гергана Цонева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР