България отдаде почит на делото на светите братя Кирил и

...
България отдаде почит на делото на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

България отдаде почит на делото на Кирил и Методий

България отдаде респект на делото на светите братя Кирил и Методий с многохилядни шествия и разнообразни начинания.

В София празникът на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност по традиция беше маркиран с огромно шествие и празнична стратегия пред Националната библиотека. Ученици от столични учебни заведения запълниха централни улици, а шествието бе поведено от гвардейски оркестър и под звуците на всенародния химн " Върви, народе възродени ". Сред формалните лица бяха министър председателят Кирил Петков, министрите на образованието и на културата акад. Николай Денков и Атанас Атанасов, министърът на туризма Христо Проданов и други
В шествието в София се включиха хиляди възпитаници, както и министър председателят Кирил Петков
Пред Националната библиотека празнично слово произнесе поетът Иван Ланджев, а по-късно хиляди столичани се включиха в най-масовото пеене на химна на Стоян Михайловски и Панайот Пипков. След това столичани сервираха цветя пред паметника на Кирил и Методий.

Министър-председателят Кирил Петков честити Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност и напомни, че равноапостолите завещаха на България най-големия и скъп подарък - писмеността. " Онова " А " и " Б ", което през днешния ден употребяват над 200 милиона души. Онази писменост, посредством която оставяме най-ярката диря в международната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи! ", уточни Петков.

В приветствието си министърът на образованието Николай Денков акцентира, че няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от креативния дух. " Знаете го най-добре вие - учителите и университетските преподаватели, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни. През миналите две години на тежки тествания Вие доказахте своята отдаденост към задачата на модерни просветители, за което Ви изискуем бездънен реверанс ", съобщи той.

Българската патриаршия разгласява приветственото слово за 24 май на Негово Светейшество българският патриарх Неофит. В него се споделя, че това е ден на светла и най-чиста наслада, ден на благодарност за подвига на братята в просвещаването на българския християнски жанр, за боголюбивото им и родолюбиво дело, което не е секвало за момент и в най-тежките дни и години от превратната ни история.

Голямо шествие събра и пловдивчани, като то бе поведено от мажоретен състав при СУ " Св. св. Кирил и Методий ", от духовия оркестър " Пловдив " и знаменна група от Художествената гимназия, носеща църковни хоругви и иконата на св. св. Кирил и Методий. Участник в тържествата в града бе президентът Румен Радев. Честванията в Пловдив започнаха с връчване на почетните знаци и значки на общината на изявени учители от учебните заведения в града.

В празничното шествие във Варна се включиха десетки хиляди деца, възпитаници, преподаватели и учени, групирани в 119 блока. Те бяха от детски градини, образователни заведения и културни институти в града, а събралите се многочислени фенове приветстваха преминаващите. Тържествата там започнаха с признателен молебен в катедралния храм, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След издигането на националния байрак на площада, който носи името на първоапостолите, се изви фолклорна комбинация с присъединяване на повече от 400 ученици на школи и учебни заведения във Варна. В небето полетяха гълъби и цветни балони с буквите от писмеността.

" Днешният ден събра Русе, събира българите. На тази светла дата ние честваме писмеността си ", приветства съгражданите си кметът на Русе Пенчо Милков. Участниците в шествията, разграничени в два лъча, се събраха на централния площад, а тържеството продължи с концерт.

По традиция, отпред на шествието във Велико Търново бяха децата от Неделното учебно заведение при храма " Св. Николай " с иконите на светите братя Кирил и Методий, на техните възпитаници и почитатели, на бележити българи, оставили ярка диря в сферите на просветата и духовността. След тях пред постройката на общината минаха студенти и преподаватели от Великотърновския университет, а в обособен блок бяха студентите и курсантите от НВУ " Васил Левски ". Пъстрото шествие с деца от всички детски градини и учебни заведения в остарялата столица сътвори неповторима празнична атмосфера.

Ученици - спечелили от олимпиади и надпревари, минаха през централните улици на Бургас със своите медали. Интерес провокираха и възпитаници от Гимназията по компютърно програмиране, които управляваха роботи, носещи ликовете на братята Кирил и Методий.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР