България отбелязва траен напредък в борбата с корупцията и организирана

...
България отбелязва траен напредък в борбата с корупцията и организирана
Коментари Харесай

ЕК: България напредва в борбата с корупцията

България отбелязва дълготраен прогрес в битката с корупцията и проведена престъпност и в този подтекст отпадат 3 от 6-те индикатора, по които страната ни наедно с Румъния е обект на постоянно наблюдаване и инспекция от страна на Еврокомисията за последните 11 година Това разгласи на конференция в Страсбург първият зам.-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс, който разяснява заключенията от отчета, паралелно с публикуването му в Брюксел. По време на ревюто си Тимерманс неколкократно акцентира, че Европейска комисия си е заложила за цел Механизмът за наблюдаване и инспекция за България и Румъния да бъде свален от двете страни преди края на мандата на сегашния ръководител Жан-Клод Юнкер. Тимерманс обаче настоя, че това не е краен период и че Европейската комисия няма да се поколебае да продължи този режим и по-късно.

В този подтекст той акцентира, че главен съставен елемент в постигането на заложените в механизма цели е свободата на медиите и опцията да работят без напън, с цел да бъде ангажирано обществото в битката с корупцията и проведената престъпност на всяко едно равнище.

Едно към едно


Усилията би трябвало да продължат


През 12-те месеца след последния отчет от ноември 2017 година България продължи да поставя старания за осъществяване на рекомендациите, отправени в отчета от януари 2017 година Комисията смята, че няколко рекомендации към този момент са изпълнени, а редица други са напълно покрай стадия на осъществяване. Три от шестте индикатора – за независимостта на правосъдната власт, законодателната рамка и проведената престъпност, могат да се смятат за краткотрайно прекъснати. Европейска комисия има вяра, че България ще продължи напъните си за промени и ще бъде в положение да извърши всички оставащи рекомендации.

България би трябвало да продължи да реализира постоянно съответни резултати, с цел да консолидира маркирания прогрес, се споделя в оповестения отчет на Европейска комисия.

Бележим прогрес по всички индикатори


Кабинетът удовлетворен от оценката


3 механизма са условно затворени

 Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг в Министерски съвет. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг в Министерски съвет.
Докладът на Европейската комисия (ЕК) отразява позитивно устрема на всички институции, виновни за осъществяване на промени в правосъдната система, за българските жители да имат обективно правораздаване. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка отчета по Механизма за съдействие и инспекция.

“ЕК показва, че напредъкът, реализиран по всички индикатори на механизма, е забележителен. 3 от тях – “Зависимост на правосъдната система, “Правна рамка и “Организирана престъпност, се смятат за условно затворени. А по останалите три индикатори е реализиран прогрес, като рекомендациите са доста покрай осъществяването ”, уточни министърът на правораздаването Цецка Цачева.

Букурещ отбелязва декаданс


Осем нови рекомендации към Румъния


В отчета си за Румъния Европейска комисия акцентира, че за последните 12 месеца страната безусловно е отбелязала декаданс що се отнася до върховенството на закона. Брюксел задава осем нови спомагателни рекомендации, на които Букурещ би трябвало да отговори. Сред тях са незабавното преустановяване на уволненията и назначенията на магистрати, според новоприетото законодателство за устройство на правосъдната система.

“Съжалявам, че Румъния освен показва застой в процеса на промени, само че и се връща към въпроси, считани за завършени, и прави крачки обратно по тематики, по които през последните 10 година отбелязваше прогрес. От главно значение е страната неотложно да възобнови дейностите си за битка с корупцията и да подсигурява независимостта на правосъдната власт ”, съобщи Франс Тимерманс.

Екологичен потенциал угрижен от промени в Румъния


Резолюция зове за самостоятелна правосъдна система

Европарламентът утвърди незаконодателна резолюция с апел за повече ограничения за битка с корупцията в Румъния.

Европейският парламент (ЕП) е “дълбоко угрижен ” от промяната на румънските правосъдни и наказателни закони, която заплашва разделянето на управляващите и битката против корупцията, се споделя в призната от евродепутатите резолюция, заяви пресслужбата на институцията. Текстът бе признат с 473 гласа “за ”, против 151 гласа “против ” и 40 гласа “въздържал се ” и приканва румънските управляващи да приложат гаранции, с цел да се избегне всякаква интервенция, която води до нарушение на системата за инспекции и салда и да се опълчват на всевъзможни ограничения за декриминализиране на корупцията на високо равнище.

Евродепутатите предизвестяват, че новото румънско законодателство би могло да окаже влияние върху независимостта на правосъдната система, нейната резултатност и качество, в това число да има отрицателни последствия за битката против корупцията.

В същото време Екологичен потенциал приканва Еврокомисията да възобнови годишния си антикорупционен мониторинг във всички страни членки на Европейски Съюз и предлага система от прецизни индикатори за премерване равнището на корупция във всяка страна и оценяване на техните антикорупционни политики. Утре ще бъде гласувана обособена резолюция, която ще повтори апелите за основаване на механизъм за оценка на основополагащите полезности на Европейски Съюз във всички страни членки един път годишно.

В гневна реакция водачът на ръководещите в Румъния социалдемократи Ливиу Драгня отсече, че значимите неща за страната са опазване на здравето, обучение, инфраструктура, земеделие и икономическо развиване, а не резолюции и мониторингови механизми. Думите му бяха и във връзка апелите на Европейска комисия към Букурещ да се откаже от противоречивите правосъдни промени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР