България отбелязва днес 138 години от Съединението си. На 6

...
България отбелязва днес 138 години от Съединението си. На 6
Коментари Харесай

България отбелязва 138 години от Съединението

България отбелязва през днешния ден 138 години от Съединението си. На 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Денят се отбелязва се с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година

По силата на Берлинския контракт, подписан на 13 юли 1878 година от представители на Руската империя, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разграничена, като Източна Румелия остава в рамките на Османската империя. По самодейност на Захари Стоянов през 1885 година в Пловдив е проведен Български скришен централен революционен комитет (БТЦРК), който си слага за цел " дефинитивно избавление на българския народ посредством гражданска война морална и с оръжие ". Според проекта, одобрен на съвещание на комитета на 23 август 1885 година, акцията трябвало да стартира в средата на септември 1885 година, като основният удар е трябвало да бъде нанесен в Пловдив против конака и представителните институции, локалните отряди е трябвало да завземат Пазарджик и други по-големи селища в региона.

На 6 септември 1885 година българските войски, ситуирани в покрайнините на Пловдив, отпред с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват регионалния шеф на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското държавно управление е свалено. Провъзгласено е Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Пловдив е формирано краткотрайно държавно управление отпред с Георги Странски, което поема ръководството до идването на княз Александър I на 9 септември 1885 година Ден преди този момент - на 8 септември 1885 година, княз Александър I с умишлен манифест утвърждава присъединението на Източна Румелия и приема да бъде титулуван отсега нататък като княз на Северна и Южна България. 

След продължителна дипломатическа битка на 5 април 1886 година в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 - 5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Англия, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска конвенция (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България (6 септември 1885).

Денят на Съединението ще бъде маркиран в цялата страна. В Националния военноисторически музей в София посетителите ще имат опция да се потопят в атмосферата на събитията отпреди 138 години, запознавайки се от близко със знакови експонати, запазили загатна за паметните дни на 1885 година – знамената на Марашката и чирпанската чета „ Искра “, персоналните движимости на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, истински униформи и оръжия.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР