България отбелязва 186 години от рождението на Апостола на свободата

...
България отбелязва 186 години от рождението на Апостола на свободата
Коментари Харесай

В Карлово е кулминацията на тържествата по случай рождението на Васил Левски

България отбелязва 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По традиция център на тържествата е родният му град Карлово и тържественият митинг-заря, който Българската национална телевизия ще предава онлайн.

Районът към пл. " Васил Левски " в Карлово продължава да се цялостни с разчувствани хора, пристигнали да почетат Апостола в родния му град. Паметникът на Левски продължава да се отрупва с цветя. Хиляди българи дойдоха през днешния ден тук, с цел да покажат своята благодарност пред делото на Дякона, трансформирал се вечно в знаме на нашата национална горделивост.

Честванията започнаха от рано сутринта с литургия, отслужена в храм " Свети Николай ", а по-късно бяха положени цветя на гроба на майката на Левски - Гина Кунчева. Всяка година изключително вълнуващо е посрещането на участниците в обичайния поход " По стъпките на Левски ". Тази година той се организира за 29-ти път, а в него се включиха 250 души – на възраст от 3 до 77 години.



Стотици изминават четири дни по стъпките на Апостола: индивидът, дръзнал да мечтае и води война за мощна и обединена България.

" По стъпките на Апостола се чувстваш като него. Искаш да бъдеш като него. Да бъдеш абсолютно борбен в името на България, тъй като това е делото на всеки един българин ", сподели Мариела Пъдева.

За доста от участниците планинският преход е персонална задача.

" Ние се връщаме всяка година, тъй като тук има едни младежи, които желаят да усетят страстта – както на Балкана, по този начин и на нещо в действителност чисто, единствено българско ", разяснява Павел Копчев.

Денят събра тук три генерации от една фамилия, които се включиха в похода.

В къщата-музей на Апостола пристигнаха стотици хора от цялата страна, с цел да си напомнят думите и заветите, които той ни остави.

" Тук се усеща едно енергийно поле и си представяме Левски, когато е бил млад, по какъв начин е израснал тук, в този дом и е придобил мощ, с цел да реализира своите цели ", уточни Васил Чардаклиев – роднина на Левски.

В родната къща на Апостола е подредена и галерия на Българска академия на науките, която показва емблематичните за Левски места и неговия облик в литературата.



" Васил Левски взе участие в основаването на Българска академия на науките в лицето на Българското книжовно сдружение. През 1869 година в Браила има непокътната квитанция, с която той подарява средства, а по-късно Българското книжовно сдружение става Българска академия на науките ", сподели Дора Чаушева, шеф на Къща-музей " Васил Левски " - Карлово.

Кулминацията на празника е тържественият митинг-заря, който стартира в 21 часа.

Репортер: Росица Колева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР