България отбелязва 145 години от подвига на поета-революционер Христо Ботев

...
България отбелязва 145 години от подвига на поета-революционер Христо Ботев
Коментари Харесай

Какви послания отправиха политиците в Деня на Ботев?

България отбелязва 145 години от подвига на поета-революционер Христо Ботев и неговата чета. На този ден почитаме паметта на всички починали за свободата на България.

С тържествена заря-проверка нощес Калофер и Враца означиха годишнината от гибелта на героя. Днес в 11.30 часа е Всенародното поклонение на връх Околчица. Точно в 12.00 часа в цялата страна ще се включат сирените в символ на респект към паметта на починалите за свободата на България.

Какви послания насочиха политиците?
Ботев ни учи да надигаме глас против неправдата. Това съобщи президентът Румен Радев във връзка деня, в който почитаме паметта на Христо Ботев и починалите за свободата на България. „ Всяка година Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България ни сплотява в безмълвие и размисъл. Ботев е патриот докрай и по тази причина моралните му присъди и през днешния ден стряскат родоотстъпниците, самозабравилите се, преялите с власт. Казва ни кривиците без витиеватост и безкомпромисните му слова учат да надигаме глас против неправдата, да вървим с гордо изправени глави против потисничеството. Пробуждат съвестта ни и издигат самочувствието ни като народ “, написа президентът в обществените мрежи. „ Днес още веднъж като един ще притихнем в символ на поклонение пред българските герои. Но точно тази минута тишина напомня отговорността ни пред поколенията - тези преди нас, само че най-вече тези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим. Поклон пред починалите за свободата на Отечеството! ", добави той.

„ По образеца на Христо Ботев дано обичан справедливостта и работата в интерес на обществото “, сподели служебният министър председател Стефан Янев при започване на постоянното съвещание на кабинета. „ Поетът, който със своите строфи „ мощно да люби и ненавижда “, в действителност разгада гена на българина. И ние, днешните съвременници, умеем мощно да обичан и ненавиждаме, само че да следваме образеца на поета “, сподели Янев.

„ Поклон пред великия Христо Ботев - героят, който даде всичко за България! Поклон пред делото на всички, дали живота си за свободата на България! За да продължим да живеем и да се развиваме свободно като европейци, сме длъжни да спрем хаоса и да покажем отговорност! Пак ще повторя, че човешките права се отстояват всеки ден с каузи ", написа той също в обществените мрежи.

Народът ни има сили да се опълчи на несправедливостите...Народ, който е родил и отгледал подобен исполин има силата да се опълчи на всяка неправда. Днес не е задоволително да се преклоним пред подвига на Ботев. А да покажем, че любовта му към Oтечеството и смелостта му да се бори за независимост и самостоятелност, тече в нашата кръв, написа от своя страна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР