България отбелязва 145 години от Освобождението. На 3 март 1878

...
България отбелязва 145 години от Освобождението. На 3 март 1878
Коментари Харесай

България чества Деня на Освобождението - вижте празничните прояви в страната

България отбелязва 145 години от Освобождението. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт, с който България е освободена от османско иго и се слага началото на Третата българска страна.

По традиция, кулминационната точка на празника е на историческия връх Шипка . Българската национална телевизия ще предложи на своите фенове тематична стратегия.

Вижте повече в директното включване на Тихомир Игнатов от връх Шипка

На Трети март утринният блок " Денят стартира " по Българска национална телевизия 1 с водещи Христина Христова и Симеон Иванов се излъчва от специфичното изнесено студио в Регионалния исторически музей в Стара Загора и от студиото на Българска национална телевизия в София.

Домакин на честванията тази година е община Габрово . Честванията там стартират в 9:00 ч. сутринта с панихида в памет на починалите за свободата на България . Тя ще бъде отслужена в храма " Успение на Пресвета Богородица ".

В 9:30 ч. националният байрак ще бъде тържествено повдигнат на площад " Възраждане " в Габрово и ще стартира обичайният поход към историческия връх Св. Никола, прочут още като Шипка, където се издига Паметникът на свободата.

В 11.00 часа стартира военният обред по издигане на националния трикольор пред Паметника на незнайния войник в София . Президентът Румен Радев ще произнесе тирада. Можете да гледате церемонията онлайн по Българска национална телевизия 1 и на bntnews.bg.

От 11:30 ч. е тържествената гала по поднасяне на венци пред Паметника на свободата, която можете да гледате онлайн на bntnews.bg. На нея ще участват служебният министър председател Гълъб Донев, служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев и служебният боен министър Димитър Стоянов.

В 18:30 ч. Българска национална телевизия ще излъчи директно от площад " Народно заседание " в София тържествената заря-проверка по случай националния празник. Можете да я гледате онлайн по Българска национална телевизия 1 и на уеб страницата bntnews.bg.

В, Благоевград и честванията по случай Трети март започнаха още нощес. В цялата страна са готови празнични стратегии. С тържествена заря-проверка националният празник ще бъде маркиран и в Пловдив от 18:30 ч., Варна – 19:30 ч., Сливен - 19:00 ч.

Честванията в Благоевград не престават от 10:30 часа , като пред Регионалния музей в града ще бъде изнесен " Урок по родолюбие ". В Бургас са подготвили креативно калиграфско ателие в Регионалната библиотека " Пейо К. Яворов ". С празнично шествие, предвождано от 25-метров народен байрак, ще стартират тържествата във Враца . В Казанлък тържествата стартират от 9:30 часа с признателен молебен в храм паметника " Св. Рождество Христово " в град Шипка . Градската художествена изложба в Стара Загора ще работи с вход свободен през целия ден на следващия ден. В Шумен е открита фотодокументална галерия " 146 години Шипченска епопея ".

Редица музеи в страната ще работят с вход свободен през целия ден на следващия ден.

Българска национална телевизия ще излъчи редица игрални филми, документални и музикални продукции във връзка националния празник.



В 13:00 ч. феновете на Българска национална телевизия 1 ще гледат празничния театър " Честита Свобода! " с присъединяване на емблематични български реализатори и артисти, измежду които Лили Иванова, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Маргарита Хранова, група „ Фондацията “, Валентин Танев, Силвия Лулчева, Валери Йорданов, Владимир Пенев, Мариус Донкин и други

В 14:15 ч. програмата продължава с историческата драма " Денят на владетелите " на режисьора Владислав Икономов, а в 16:30 ч. следва телевизионният филм " Комитски времена " . В 17:30 ч. Българска национална телевизия 1 ще излъчи церемониален концерт с присъединяване на Гвардейски внушителен духов оркестър, Софийска филхармония, Национален филхармоничен хор, Детски филхармоничен хор, възпитаници от Национално музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “.



19:15 ч. е началният час на документалния филм " Баба Тонка. Отвъд легендата " , а в 20:45 ч. стартира музикалният филм " Вазовите песни " на режисьора Димитър Шарков – план на Българска национална телевизия с най-обичаните песни по стихове на Иван Вазов. В 21:45 ч. следва филмовата класика по едноименния роман на Николай Хайтов " Козият рог " на режисьора Методи Андонов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР