България отбелязва 145 години от Освобождението. На 3 март 1878

...
България отбелязва 145 години от Освобождението. На 3 март 1878
Коментари Харесай

145 години от осовобождението. България чества 3 март с редица прояви в страната

България отбелязва 145 години от Освобождението. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският кротичък контракт, с който България е освободена от османско иго и се слага началото на Третата българска страна.

По традиция, кулминацията на празника е на историческия връх Шипка.

Домакин на честванията тази година е община Габрово е ще стартират в 9:00 ч. сутринта с панихида в памет на починалите за свободата на България. Тя ще бъде отслужена в храма " Успение на Пресвета Богородица ".

В 9:30 ч. националният байрак ще бъде тържествено повдигнат на площад " Възраждане " в Габрово и ще стартира обичайният поход към историческия връх Св. Никола, прочут още като Шипка, където се издига Паметникът на свободата.

В 11.00 часа стартира военният обред по издигане на националния трикольор пред Паметника на незнайния войник в София. Президентът Румен Радев ще произнесе тирада. 

От 11:30 ч. е тържествената гала по поднасяне на венци пред Паметника на свободата. На нея ще участват служебният министър председател Гълъб Донев, служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев и служебният боен министър Димитър Стоянов.

В 18:30 ч. в София ще се организира тържествената заря-проверка по случай националния празник. 

В , Благоевград и  честванията по случай Трети март започнаха още нощес. В цялата страна са готови празнични стратегии.

С тържествена заря-проверка националният празник ще бъде маркиран и в Пловдив от 18:30 ч., Варна – 19:30 ч., Сливен - 19:00 ч.

Честванията в Благоевград продължават от 10:30 часа, като пред Регионалния музей в града ще бъде изнесен " Урок по родолюбие ". В Бургас са подготвили креативно калиграфско ателие в Регионалната библиотека " Пейо К. Яворов ". С празнично шествие, предвождано от 25-метров народен байрак, ще стартират тържествата във Враца. В Казанлък тържествата стартират от 9:30 часа с признателен молебен в храм паметника " Св. Рождество Христово " в град Шипка. Градската художествена изложба в Стара Загора ще работи с вход свободен през целия ден на следващия ден. В Шумен е открита фотодокументална галерия " 146 години Шипченска епопея ".

Редица музеи в страната ще работят с вход свободен през целия ден на следващия ден.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР