България отбелязва 145-ата годишнина от освобождението от османско владичество. Датата

...
България отбелязва 145-ата годишнина от освобождението от османско владичество. Датата
Коментари Харесай

Отбелязваме 145 години от Освобождението

България отбелязва 145-ата годишнина от освобождението от османско господство. Датата е обвързвана с подписването на Санстефанския кротичък контракт сред царска Русия и Османската империя.

Договорът е подписан на 19 февруари 1878 година и денят за първи път се празнува на тази дата през 1880 година От 31 декември 1887 година празникът се назовава Ден на освобождението на България. След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година датата му към този момент е 3 март. Отбелязва се като формален празник до октомври 1951 година Честванията за 3 март са възобновени през 1987 година

3 март е разгласен за народен празник с решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 година и на Народното събрание от 5 март същата година.

Всяка година за кулминационна точка на отбелязването на освобождението се счита тържествената заря-проверка в София. Церемонията стартира в 18,30 година По традиция президентът на републиката - понастоящем Румен Радев, ще прочете слово. През деня националното знаме ще бъде тържествено издигнато пред Паметника на незнайния боец. При осъществяване на химна по време на церемонията ще бъде създаден салют от двадесет артилерийски залпа.

Чествания по традиция има и на връх Шипка пред Паментина на свободата. Там ще бъде и служебният министър председател Гълъб Донев. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойната молитва в памет на починалите войни за освобождението на България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР