България отбеляза 114 години от обявяването на независимостта си. Център

...
България отбеляза 114 години от обявяването на независимостта си. Център
Коментари Харесай

С чествания и тържествена заря България отпразнува 114 години независимост

България означи 114 години от оповестяването на независимостта си. Център на националните празнувания бе Велико Търново, където през 1908 година Княз Фердинанд прочита манифест, с който афишира страната ни за без значение царство. На площада " Цар Иван Асен I " се организира тържествена заря-проверка, в която се включи и служебният министър председател Гълъб Донев, който одобри почетния строй на Националния боен университет.

Група от великотърновски възпитаници още рано сутринта бе в двора на храма " Свети 40 мъченици " дружно със своя преподавател Йордан Райков. Казва, че ги е довел, с цел да им опише за българската история и за пътя на независимостта, тъй като е значимо учебното заведение да възпитава патриоти.

" Най-добрият съгласно мен метод, е да имаме ученици, а не възпитаници. Точно това, че те са тук в този ранен час с нас през днешния ден, потвърждава това, защото тази традиция към този момент повече от 100 години е непрекъсната, почнала персонално от княз Фердинанд ", споделя Йордан Райков – преподавател.

8-годишният Калин от София е потомък на Александър Малинов, министър-председателят, който в нощта против 22 септември 1908 година, във влака от Русе към Велико Търново, дружно с княз Фердинанд написа текста на манифеста. С него се отхвърля васалната взаимозависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския контракт от 1878 година

" Почувствах се горделив. Бил е пет пъти министър-председател, основател на демократическата партия. Ако я нямаше независимостта, щяхме да бъдем вечно подвластни от Османската империя ", споделя дребният Калин.

И както преди 114 години, манифестът, с който княз Фердинанд афишира независимостта на България и се прогласява за държател на българското царство, беше прочетен първо в двора на църквата " Свети 40 мъченици ", а по-късно и на историческия рид Царевец. Там с боен обред беше повдигнат националният трикольор.

В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова напомни, че преди 114 години България е имала смели и почтени политици и акцентира, че независимостта принадлежи единствено на мощната страна, със мощни институции. Йотова прикани днешните политици да се обединят и да загърбят омразата в името на общата идея.

" Трябва да сме по-силни, би трябвало да не позволим на персоналните пристрастия и спорове да изсмукват, да изстискват цялата ни национална сила, тъй като и през днешния ден имаме да решаваме значими каузи, значими каузи за бъднините на личната ни нация, за страната. А през днешния ден най-важната задача е през идващите месеци е да няма страдащи възрастни хора, да няма безработни родители, които едвам свързват двата края, да няма деца, които не могат да отидат на учебно заведение, тъй като нямат средства за това. Трябва да сме дружно и би трябвало да сме обединени ", съобщи вицепрезидентът.



Венци и цветя на благодарност бяха поднесени и на Пирамидата на Независимостта на Царевец, а празнично шествие, се насочи към паметника " Майка България " в центъра на града.

В тържествения ден и Симеон Сакскобургготски посети Велико Търново. Той напомни, че Независимостта е била идеал за всички българи.

" Мисля, че това е нещо доста значимо за всички нас да го помним, най-много като сме обединени, да сме си и ние самостоятелни, да гледаме ползите на България на първо място и да не забравяме, че се реализират задачите като сме обединени ", сподели той.

Общественици, адвокати и интелектуалци дискутираха на кръгла маса концепцията Велико Търново да бъде конституционно приет за историческа и духовна столица на България.

Репортер: Зорница Илиева



Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР