България остава в състезанието за новия завод на Volkswagen, но

...
България остава в състезанието за новия завод на Volkswagen, но
Коментари Харесай

Преговаряме с Hyundai за завод в България, ако VW избере Турция

България остава в надпреварата за новия цех на Volkswagen, само че в случай че немският тръст избере Турция, страната ни стартира договаряния с южнокорейската Hyundai, съобщи пред " 24 часа " министърът на стопанската система Емил Караниколов.

По думите му, през 2017 година България е изпратила оферти за партньорство на двата огромни автомобилни марката. VW са се отзовали първи и са почнали договаряния, а тези с Hyundai към момента са на начален стадий. Очаква се през есента представители на страната на пътуват до Южна Корея. " Надявам се, че ще има действително оповестени вложения ", споделя той.

Караниколов показва още, че в автомобилния бранш в България има 250 компании, в които са заети 65 хил души. " Преди десетина дни с автомобилния клъстер бяхме на среща при премиера Бойко Борисов и си поставихме цели да удвоим размерите в сектора - с към 120 000 заети в бранша и към 500 компании ", декларира министърът. И добавя, че даже VW да не избере България, " аз съм сигурен, че доста от дистрибуторите и подизпълнителите на компанията ще дойдат и у нас, поради, че сме в Европейски Съюз и че имаме положителни условия ".

Караниколов споделя още, летището в Доброславци е бил един от терените, препоръчан на Volkswagen. От концерна обаче не го одобрили поради неналичието на задоволително водоснабдяване.

Държавата обаче не се отхвърля от създаване на терена. На него ще бъде построена писта за тестване на самостоятелни коли.

Министърът заяви още, че към България има две запитвания за създаване на цех за акумулатори за електрически автомобили. " На едната компания, която е по-напреднала в развиването на плана си, бяха препоръчани пет терена. Преди два дни изпратиха писмо, че са се спрели на три и желаят спомагателни разбори ", споделя той.

Тази седмица в София е бил и изпълнителният шеф на холандския конгломерат Philips, които също имат интерес към цех за електрически автомобили, електробуси и акумулатори. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР