България остава най-корумпираната страна в Европа, показва новият доклад на

...
България остава най-корумпираната страна в Европа, показва новият доклад на
Коментари Харесай

България остава най-корумпираната страна в ЕС


България остава най-корумпираната страна в Европа, демонстрира новият отчет на интернационалната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл " за 2017 година. Въпреки че страната ни е подобрила позицията си с четири пункта със своите 43 точки, тя остава трайно под сериозния предел от 50 точки, които са знак за сериозен проблем с противодействието на корупцията.

Най-малко корумпирана е Нова Зеландия с 89 точки, следвана от Дания с 88 точки. След тях се подреждат Швейцария, Норвегия и Финландия с по 85 точки. В дъното на класацията са Сирия, Южен Судан и Сомалия. България е на 71-во място с 43 точки, последна измежду страните от Европейски Съюз. В съпоставяне с отчета за предходната година страната ни се е изкачила нагоре с 4 места.

Стойности под 50 пункта обаче са индикатор за систематичен проблем с корупцията. Сравнението сред България и останалите страни, които се причислиха към Европейски Съюз през 2004 година и 2007 година, сочи, че и в тази районна ранглиста страната ни заема последна позиция и изостава от страни като Чехия, Естония, Латвия и Литва.

Данните за нашата страна са съизмерими със междинните в световен мащаб и я слагат в компанията на останалите страни от Балканите, Вануату и Буркина Фасо.

През 2018 година България е включена за 20-и път в показателя, като анализът на досегашните резултати демонстрира, че в действителност битката с корупцията е в застой. Преди година "Трансперънси интернешънъл " говореше за остра нужда от смяна на политиката за противопоставяне на корупцията и ангажимент за дълбоки промени в институциите, призвани да водят тази битка.

Представяйки новия показател генералният шеф на „ Трансперънси интеренешънъл “ Карл Долън означи внезапен срив на Унгария с индикатор 45, който е с три пункта по- невисок от 2016 година и с 10 пункта по-нисък от 2012 година.

Подобна наклонност се следи и в Полша. Затова „ Трансепрънси интернешънъл” предлага на Европейска комисия да наложи особено наблюдаване върху битката против корупцията във всички страни членки, както към този момент прави за България и Румъния.

Индексът за усещане на корупцията е основан през 1995 година, като страните се правят оценка по канара от 100 - индикатор за ниско равнище на корупция въз основата на данните от 12 интернационалните институции, измежду които Световната банка, Международния стопански конгрес, Африканската банка за развиване.

Колкото по-близо е показателят до 0, толкоз по-високи са равнищата на корупция в съответната страна.

Липсват старания за битка с корупцията, през последните 6 години не е маркиран съвсем никакъв прогрес в доста страни – е главният извод в тазгодишния отчет.

Най-високо е равнището на корупция в страните, в които медиите и неправителствените организации не са предпазени, акцентират още от „ Трансепрънси интернешънъл “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР