България остава на последно място по покупателна способност на населението,

...
България остава на последно място по покупателна способност на населението,
Коментари Харесай

България остава на опашката по покупателна способност в ЕС

България остава на последно място по покупателна дарба на популацията, демонстрират последните, проследяващи знака фактическо самостоятелно ползване " (AIC) през пандемичната 2020-та година. Този индикатор измеритва  материалното богатство на семействата, като данните на Евростат се основават на преразгледания паритет на покупателната дарба (PPS), както и на последните данни за Брутният вътрешен продукт за глава от популацията на всяка страна - членка на Европейски Съюз.

 Данните сочат, че за интервала покупателната дарба на българските жители е 61% от междинното за Европейски Съюз равнище.

Пред нашата страна са надлежно Хърватия, Унгария, Латвия, Словакия, Гърция и Естония.

Съседна Румъния, която постоянно беше на дъното на всевъзможни ранглисти дружно с нас този път е класирана на осмо място по „ беднотия “ след Естония. Румънците имат към 79% от покупателната дарба на междинния европеец.

На другия завършек на спектъра е Люксембург с 131% по отношение на междинното равнище за Европейски Съюз. След това измежду страните с най-висока покупателна дарба се подреждат Германия(123%)  и Дания (121%).

Най-близо до междинното равнище за Европейски Съюз са Италия, Кипър, Франция и Швеция.

Статистиката демонстрира, че 9 страни от Европейски Съюз са над междинното равнище на Европейски Съюз, до момента в който доста по-голяма част от тях – 18 – остават под междинното равнище.

България е последна и в класацията на Евростат за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, измерен посредством стандарта на покупателната дарба (PPS). Трябва да се има поради, че знакът PPS е де факто изкуствена парична единица, която отстрани разликите в ценовите нива сред обособените страни. По този метод с една единица PPS се купува еднообразно количество артикули и услуги във всички страни членки на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР