България остава без газ от терминала край Александруполис неясно докогаВъпреки

...
България остава без газ от терминала край Александруполис неясно докогаВъпреки
Коментари Харесай

Вечерни новини: Без газ от терминала в Александруполис засега; Бюджетният дефицит достигна 600 млн. лв.

България остава без газ от терминала край Александруполис неразбираемо докога
Въпреки обещанията, че техническият проблем на терминала край Александруполис ще бъде решен в най-скоро време, оборудването евентуално ще проработи чак към края на годината. Гръцката планова компания „ Газтрейд “ отсрочи за четвъртото тримесечие на 2024 година стартирането на търговски интервенции в оборудването, оповестява азербайджанската Trend, цитирайки свои източници. Според първичния график той трябваше да проработи през месец април 2024 година
Бюджетният недостиг доближи 600 млн. лева
На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на месец юни 2024 година да бъде недостиг в размер на 0,6 милиарда лева (0,3 % от прогнозния БВП). За съпоставяне, салдото по КФП към полугодието на 2023 година бе близо до уравновесено (излишък в размер на 0,1 % от БВП).
Стартира новата европейска платежна система Wero
Европейската система за мобилни заплащания Wero започва публично. Услугата разрешава изпращане на пари по мобилен номер и цели да се конкурира с американските услуги на PayPal, Гугъл, Apple, Visa и Mastercard. 
Две години след суматохата с горива Комисия за защита на конкуренцията не откри картел
Преди две години поради всеобщата суматоха към цените на горивата в България, когато на бензиностанциите се образуваха големи опашки, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и стартира инспекция на пазара. Конкретно следствието беше против „ Сакса “, която е показана посредством веригите бензиностанции „ Круиз “, и „ Инса ойл “. Двете компании тогава бяха публично упрекнати за спекулата с горивата от финансовия министър Асен Василев.
Европейска комисия утвърди 50 млн. лева помощ за „ Български пощи “
„ Български пощи “ ще бъдат оздравени с 50 млн. лева (25.5 млн. евро), които бяха обявени още предходната година в подмяна на проект за преструктуриране. Сега Европейската комисия утвърждава помощта, защото проектът, който се забави, към този момент е реалност.
ГЕРБ още веднъж предлага общините да глобяват водачи
Общините да могат да глобяват водачи за нарушавания по пътищата, предлага за трети следващ път ГЕРБ с промени в Закона за придвижване по пътищата. Основната концепция е 70% от приходите от нарушавания да отиват в бюджетите на локалните управляващи, само че единствено в случай че нарушаването е снимано с общинска камера.
Комисия за защита на конкуренцията ревизира Billa поради противоречиви контракти с снабдители
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е почнала инспекция на хранителната верига Billa поради възможна нелоялна комерсиална процедура, обвързвана с договорите с снабдители на артикули.
Близо 460 млн. лева е събрала тол системата за половин година
За първите шест месеца на годината тол системата е събрала над 459 млн. лева, излиза наяве от прессъобщение на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Нещо повече – към този момент се обръща наклонността леките коли да имат по-голям принос от тежкотоварните.
Световната банка сложи България измежду страните с „ високи приходи “
България излезе от групата на страните с „ над междинни приходи “ и се изкачи до страна с „ високи приходи “, съгласно класификацията на Световната банка.
БДЖ пуска трен с ретро вагони по теснолинейката (снимки)
Специален трен с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в противоположното направление. Туристическият трен ще дава опция за самобитна разходка из историята на теснолинейката. Той ще бъде пуснат за първи път на 6 юли.
Китайската BYD е напът да превземе Tesla в Европа
Най-големият китайски производител на коли, BYD, регистрира рекорден брой доставени нови енергийни транспортни средства (NEV) през второто тримесечие. В общото число влизат чисто електрическите (EV) и plug-in хибридните коли (PHEV).
Японската йена потъна до 38-годишно дъно
Щатският $ доближи във вторник 38-годишен връх по отношение на йената след скока на доходността по държавните облигации. Тази реакция се дължи на неувереното показване на президента Джо Байдън в дебата с Доналд Тръмп и почналите полемики към опцията да бъде сменен като претендент на демократическата партия.
Ехото на дотком балона преследва AI акциите
Ралито на акциите в Съединени американски щати, подсилено от вълнението към изкуствения разсъдък, води до съпоставения с дотком балона, който се спука преди две десетилетия. Сегашната обстановка с AI акциите повдига въпроса дали цените още веднъж са напомпани от оптимизъм по отношение на революционната технология, написа Reuters.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР