България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI (International

...
България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI (International
Коментари Харесай

Бургас ще бъде домакин на Международна олимпиада по изкуствен интелект

България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI (International Olympiad in Artificial Intelligence), която ще се организира от 9 до 15 август 2024 година, в Бургас. Новаторското събитие и ще срещне в оспорвана конкуренция най-талантливите възпитаници от целия свят, които могат да основават, употребяват и развиват изкуствен интелект. Състезанието ще се организира с поддръжката на МОН и Община Бургас. Негов главен сътрудник е Сдружението за олимпийски тимове по естествени науки (СООПН).
 
Председател на инициативния комитет (ИК) е инж. Александър Велинов – началник на Националния тим по филология, член на Борда на Международната Олимпиада по филология и основател и създател на IOAI. Членове на ИК са министърът на образованието и науката Галин Цоков, кметът на Бургас Димитър Николов, Божидар Божанов – ръководител на Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии в Народно събрание, Елена Маринова – президент на " Мусала Софт ", член на УС на СООПН и създател на IOAI, Росица Декова от ПУ " Паисий Хилендарски ", Лора Динева от Съюза на математиците в България и Ива Гумнишка – създател на " Humans in the Loop ".
 
" Създаването на Международната олимпиада по ИИ е продължение на българската традиция в региона на интернационалните научни надпревари. В България са учредени Международната олимпиада по информатика (IOI) през 1989 година, Международната олимпиада по филология (IOL) през 2003 година и Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI) през 2017 година Това съревнование е идната стъпка в нашата упоритост да бъдем измежду водещите в научните проучвания и образованието. Освен надпреварите, ще поканим водещи университети от целия свят, които ще показват последните си достижения и ще показват на учениците опциите за продължение на образованието им в региона на ИИ ", съобщи инж. Александър Велинов – главен основател и ръководител на ИК на IOAI.
 
" Като кмет на Бургас, аз съм извънредно вдъхновен, че млади гении от целия свят ще се съберат в нашия град за първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Това не е просто съревнование – това е опция за младежи от разнообразни страни да се срещнат, вдъхновят и разпрострат своите умения в една от най-новите области на науката. Ние сме горди да сме част от основаването на тази платформа ", показа кметът на Бургас Димитър Николов.
 
Олимпиадата ще бъде новаторско прекарване, което ще съчетава обичайния теоретичен метод с последните достижения в ИИ. Целта й е да провокира участниците да мислят сериозно, да натрупат теоретични и на практика познания и да им даде вероятност за необятните благоприятни условия в тази област. Състезанието ще се състои от два кръга – теоретичен (споделена задача) и на практика. В него ще вземат присъединяване тимове от четирима възпитаници, които ще бъдат определени въз основата на национални надпревари.
 
Всички селектирани участници ще преминат профилирана подготовка, която ще се състои в безвъзмезден онлайн предварителен курс. Водещи университети ще изпратят свои представители да вземат участие в научния комитет и основаването на дилемите. Освен това, те ще показват своите последни разработки и ще разискват кариерните благоприятни условия в областта на ИИ. Повече информация можете да намерите на формалния уеб страница: https://ioai-official.org.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР