България осъжда действия на Русия по признаване на независимостта на

...
България осъжда действия на Русия по признаване на независимостта на
Коментари Харесай

Агресивните действия на Русия. България е против признаване на независимост на Донецк и Луганск

България осъжда дейности на Русия по признание на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики ". Това излиза наяве от публична на българското министерство на външните работи, оповестена късно в сряда.

България също по този начин осъжда нападателните дейности на Русия, водещи до невиждано ескалиране на военното напрежение в Европа до равнищата от времето на Студената война, и приканва за деескалация.

Позицията е по отношение на отправения от Държавната дума на Русия апел за признание на отделилите се украински райони Луганск и Донецк и вербалната нота, получената по този мотив от украинското посолство в София. Във вторник съветският парламент, с която изисква от президента Владимир Путин да бъде приета независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики ". Подкрепяните от Русия сепаратисти в в двата региона оповестиха самостоятелност от Украйна през 2014 година До момента Русия публично признава двете територии за част от Украйна.

"Действия по признание на независимостта на така наречен "Луганска Народна Република " и "Донецка Народна Република " са безусловно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските съглашения. Те не способстват за мирното урегулиране на рецесията, в противен случай - ще покачат още повече заплахата от военна ескалация ", написа в формалната позиция на българското външно министерство.

В нея се споделя още, че България поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, поддържа европейската вероятност на страната и "не признава и осъжда противозаконното анексиране на Крим ".

Декларацията беше авансово оповестена от министърката на външните работи Теодора Генчовска. В сряда тя, дружно с депутатите от отрасловата парламентарна комисия близо два часа изслушваха посланика на Украйна в България Виталий Москаленко за обстановката в страната.

Както Генчовска, по този начин и Москаленко потвърдиха, че НАТО няма информация, която да сочи, че Русия е подхванала евакуиране от границите с Украйна. По-рано Москва заяви, че е част от войските си в региона.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР